Zelenski kaže da zapadne pristalice Ukrajine moraju biti hrabrije

Zelenski kaže da zapadne pristalice Ukrajine moraju biti hrabrije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prekorio članice NATO-a što su odbile da mu pošalju ratne avione kojima bi pomogao u borbi protiv ruske vojske, u suštini rekavši da njegovim zapadnim pristalicama nedostaje dovoljno hrabrosti.

Govoreći video obraćanjem rano u nedelju iz Kijeva, Zelenski je prekorio svoje saveznike za „ping-pong o tome ko i kako treba da preda avione i drugo odbrambeno oružje“, dodajući: „Ukrajina ne može da obara ruske projektile sačmaricama, mitraljezima , kojih ima previše u zalihama.” Na primer, rekao je on, da bi prekinula rusku opsadu Mariupolja, Ukrajini su potrebni tenkovi, druga oklopna vozila, a posebno ratni avioni.

Zelenski je dao svoje komentare nakon što je američki predsednik Džo Bajden održao oštar govor u Varšavi u subotu uveče, izjavljujući da napad Moskve na Ukrajinu „nikada neće biti pobeda“ i da ruski predsednik Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“. Međutim, kada su se ukrajinski predstavnici ranije tog dana sastali sa Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima, nisu im bila ponuđena nikakva uveravanja da će njihova nacija dobiti oružje koje je Zelenski dosledno zahtevao.

U Rusiji se često tvrdi da SAD koriste Ukrajinu da pokušaju da oslabe Moskvu.

Ukrajinski glavnokomandujući suprotstavio je „herojstvo“ branilaca Mariupolja nespremnosti zapadnih država da pruže vojnu pomoć koja bi mogla da izazove direktan sukob između NATO-a i Rusije.

„Njihova odlučnost, herojstvo i čvrstina su zapanjujući“, rekao je Zelenski o borcima iz Mariupolja. „Kad bi samo 1% hrabrosti imali oni koji 31 dan razmišljaju kako da predaju desetine mlaznjaka i tenkova.

Zelenski je vodio kampanju da SAD i druge članice NATO-a nametnu zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi sprečile Moskvu da iskoristi prednost svoje superiorne vazdušne sile. Putin je upozorio da bi svaki takav potez, koji bi zahtevao od zapadnih država da kontrolišu zonu, bio posmatran kao učešće u vojnom sukobu, sa svime što to podrazumeva.

Bajdenovi zvaničnici su odbacili tu ideju i rekli da bi dostavljanje borbenih aviona Ukrajini predstavljalo „visok rizik“ od eskalacije rata.

Osim implikacija direktne vojne konfrontacije NATO-a sa Rusijom, postoje i drugi izazovi da se Zelenskom obezbedi oružje koje želi. Britanski ministar odbrane Ben Volas istakao je u subotu da ukrajinska vojska nije pripremljena da koristi najnaprednije zapadno oružje.

„Jedan od najvećih izazova je da što više napredujete u sofisticiranosti sistema naoružanja, to vam je potrebno više obuke da ih koristite, zbog čega pravi fokus napora mora biti na pomoći Ukrajincima da obnove ili lociraju ruske ili sovjetske oprema koja je već na njihovom inventaru”, rekao je Volas za britanski Dejli mejl novine. „Samo obezbeđivanje britanskih tenkova ne bi funkcionisalo.

Međutim, Volas je rekao, protivvazdušna oprema britanske proizvodnje – rakete Starstreak na ramenu koje mogu da obaraju niskoleteće ratne avione – biće obezbeđena Ukrajini.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.