Zelenović: U narednim danima najavljujemo akcije protiv projekta Jadar

Zelenović: U narednim danima najavljujemo akcije protiv projekta Jadar

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je da ta stranka pregovara sa različitim udruženjima širom Srbije oko načina borbe za zaustavljanja projekta „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“ i najavio da će u narednim danima predstaviti javnosti dogovorene mere koje će preuzimati.

„To će biti i opšti plan, ali će biti i pojedinačne akcije i o svemu ćemo obavestiti javnost kada budemo napravili dogovore. Uveren sam da je to jedini način da nateramo vlast da odustane od ovog projekta. To se neće desiti, ako se svi ne uključe, a na nama je da to uradimo što pre“, rekao je Zelenović novinarima, nakon što je Ministarstvu zaštite životne sredine ta stranka predala zahtev za obustavu postupka odlučivanja o obimu i sadržini studije o proceni uticaja tog projekta, koji je podneo „Rio Tinto“.

Ocenio je da je pored institucionalne potrebna i vaninstitucionalna borba, podsetivši da je taj projekat već jednom sprečen, blokadama puteva pre dve i po godine.

„Mi verujemo da su blokade puteva, prvo u okolini Jadra, a onda i svuda po Srbiji – pravo rešenje. Mi smo već jednom uspeli sa tim pre dve i po godine. Ako nešto slično ne uradimo odmah, može se desiti da nećemo moći da zaustavimo nijedan sledeći korak Rio Tinta“, kazao je Zelenović.

To je, kako je rekao, predlog stranke Zajedno, ali o tome razgovaraju sa svima, ističući da veruje da će uskoro doći do zajedničkih zaključaka.

„Ja verujem da jedino zajednička fokusirana akcija svih aktera u društvu, ta čivena društvena koalicija o kojoj se priča, mora da se desi. Ona mora prvo da zaustavi projekat Jadar“, ocenio je Zelenović.

Dodao je da smatra da je rasprava u Skupštini Srbije o litijumu dobra, ali da ona neće zaustaviti ono što se događa u institucijama, o čemu javnost ne zna ništa.