Zelenović: Srbija da oberučke prihvati međunarodnu konferenciju o Kosovu, napraviti dogovor o celom Zapadnom Balkanu

Zelenović: Srbija da oberučke prihvati međunarodnu konferenciju o Kosovu, napraviti dogovor o celom Zapadnom Balkanu

Koopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović smatra da je održavanje međunarodne konferencije o rešavanju pitanja Kosova prilika za ostvarivanje, kako je ocenio, trajnog mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

„Pozdravljamo ideju o održavanju međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo rešenje kosovskog pitanja. Srbija treba oberučke da prihvati održavanje te konferencije i da se tu napravi dogovor o celom Zapadnom Balkanu. Jako dugo zagovaramo ovu ideju i drago nam je da je ona konačno došla na agendu međunarodnih institucija“, rekao je Zelenović o ideji za održavanje ove konferencije koja „dobija sve veću podršku“, a nakon što je ovaj predlog izneo albanski premijer Edi Rama, a podržao ga i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Zelenović je rekao da je koncept postojećih pregovora Beograda i Prištine zasnovan na tome da će strane u pregovorima same da sprovedu ono oko čega su se usaglasile i dodao da veruje da je očigledno da takav mehanizam ne funkcioniše.

„Međunarodna konferencija bi imala kapacitet da predvidi sistem nagrada i kazni za stranu koja odbije da sprovede sporazum“, istakao je Zelenović.

„I ranije smo govorili da bi dogovori postignuti na međunarodnoj konferenciji morali da garantuju punu autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, demilitarizaciju Kosova, zaštitu javne i privatne imovine, autonomiju za crkve i manastire kao i da Kosovo ne može da se ujedini sa Albanijom bez saglasnosti ZSO-a i srpske zajednice“, uveren je Zelenović.

Koopredsednik stranke Zajedno smatra da bi takva konferencija morala da uključi sve države Zapadnog Balkana i da se zasniva na principima nemenjanja granica i davanja jasne evropske perspektive za ovaj region, kao i da se kao ciljevi mogu postići formulisanje zajedničke odbrambene politike usaglašene sa odbrambenom politikom EU i formiranje ekonomske zajednice Zapadnog Balkana u kojoj bi granice bile obrisane.

On se osvrnuo i na odnos međunarodne zajednice prema vlastima u Srbiji u kontekstu napora da se dođe do rešenja pitanja Kosova.

„Važno je i da međunarodni činioci uzmu u obzir političko stanje u Srbiji, odnosno konferencija bi morala da uključi i opozicione glasove pošto je sasvim jasno da veliki deo naše populacije ne veruje da Vučić i njegov režim mogu, niti da uopšte žele da grade trajni mir u našem regionu. Da su oni hteli da postignu dogovore mogli su to da učine i do sada. Ta konferencija ne sme postati poligon za novo pranje Vučića od odgovornosti za nasilje, mržnju i podele koje stvara, a protiv čega građani masovno protestuju. I ne smemo zaboraviti da mu, kada se govori o odnosu prema Kosovu, u tome u velikoj meri pomaže i njegov kolega Kurti koji takođe nije faktor stabilnosti u regionu, već upravo suprotno“, izjavio je Zelenović.

„Verujem i da bi takva konferencija mogla da ponudi Zapadnom Balkanu perspektivu brzog članstva u Evropskoj uniji. Takvo osnaživanje sigurnosti uz pospešivanje ekonomske, kulturne, obrazovne i zdravstvene saradnje bi za 20 miliona ljudi na ovom prostoru značilo i jasnu perspektivu boljeg života“, zaključio je Zelenović.