Zelenović: Sedenje na dve stolice ne može biti legitiman nacionalni interes

Zelenović: Sedenje na dve stolice ne može biti legitiman nacionalni interes

Sedenje na dve stolice ne može biti legitimni nacionalni interes, izjavio je kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović.

„Odavno je jasno da ovaj režim nema nameru da nas odvede u EU, zadovoljini su sedenjem u predvorju dok kakva takva sredstava iz EU pristižu. Ovim tempom će nam trebati 45 godina da dođemo do EU rekli su različiti eksperti iz same Evrope“, rekao je Zelenović.

One je uveren da je predstavnicima režima, pa i njihovim botovima data smernica da ponavaljaju u nedogled reči kao što su državna politika i nacionalni interesi dok se suštinski oni njime nikad nisu bavili niti zapitali šta je to zaista, kako bi se on mogao ostavriti.

„Jer da su ovom pitanju posvetili bar dva minuta shvatili bi da sedenje na dve stolice ne može biti legitiman nacionalni interes, da donese mir i blagostanje, samo večitu tenziju. SNS sedenje na dve stolice vidi kao državnu politiku. Takva politika vodi Srbiju u sve veću izolaciju. Vučić ne razmišlja o tome šta je dobro za državu već šta se isplati njegovoj intresnoj grupi“, saopštio je Zelenović.

„Nacionalni interes treba da bude sigurnost, bolji život i društveno blagostanje svakog građanina i građanke Srbije i Zapadnog Balkana i to se može ostvariti ukoliko se jasno opredelimo za Evropu i usklađivanje naših politika sa politikama država Zapadnog Balkana i Evropske unije. Sve države u našem okruženju su uvele sankcije Rusiji. Jedino se naša poslanička grupa otvoreno pred izbore izjasnila po ovom pitanju zahtevajući da se osudi Ruska agresija na Ukrajinu i uvedu sankcije jer bez obzira koliko je takva odluka teška ona bi značila da se zaista vodi računa o tome šta je državni interes“, izjavio je kopredsednik stranke Zajedno.

On podseća i da je pored ovih zahteva poslanička grupa Zajedno-Moramo pre više meseci predlagala i međunarodnu konferenciju na kojoj bismo mogli napraviti dogovor oko toga da nema menjanja granica na Zapadnom Balkanu, o uspostvljanju zajedničke vojne saradnje na regionalnom nivou čime bi ovaj prostor bio znatno bezbedniji za svih 20 milona ljudi. „Mogli bismo da pričamo o demiltarizaciju Kosova, produženju mandata UN, zaštite našeg kilturnog nasleđa, autonomije SPC, i pre svega definisali konkretan datum ulaska Srbije u EU“, rekao je Zelenović.

„Međutim režim je nacionalni interes poistovetio sa Vulinovim ličnim interesima i vezama sa Rusijom i kriminalcima. Vučić će do kraja čuvati Gašića koji se dopisuje sa kriminalcima dok optužuje Nemačku za prikrivanje ubice Olivera Ivanovića i Vulina koji trguje sa kriminalcima zbog čega je stavljen na crnu listu SAD-a, ne zato što je to nacionalni interes već zato što je to interes njihovog kruga u kojem se više ne zna gde završava kriminal a gde počinje država“, izjavio je Zelenović.

On dodaje da režim sve svoje snage koje su svakim danom sve manje ulaže u puko održavanje na vlasti zbog novca i slobode da se nesmetano bave mutnim poslovima a ne u brigu o nacionalnom interesu.

„Vlast za njih nije alat kojim možeš učiniti nešto korsino za svoju zemlju i ljude u njoj već da bahato živiš na račun tuđeg rada i naivnosti dok im prodaješ priču o ekonomskom tigru i ljubavi prema Rusiji koja nas voli najviše na svetu zapadajući u najjaloviji populizam kojim kupujuje podršku od izbora do izbora“, zaključio je Zelenović.