Sutnjik: Zamalo fizički obračun u Skupštini Srbije

Sutnjik: Zamalo fizički obračun u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije tokom rasprave o novoj vladi zamalo je večeras došlo do fizičkog okršaja među poslanicima Narodne stranke i Srpske napredne stranke.

Do incidenta je došlo kada je poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, na dobacivanje šefa poslaničke grupe SNS-a Milenka Jovanova ustao iz poslaničke klupe i krenuo ka Jovanovu i drugim poslanicima SNS-a.

Sa Novakovićem su krenuli poslanici Narodne stranke Miroslav Aleksić, Vladimir Gajić, a iz poslaničkih klupa iz poslaničkog kluba SNS-a ustali su Jovanov, Nataša Jovanović, Marijan Rističević i drugi.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić nikome nije izrekao opomenu u tom trenutku, pozvao je poslanike da se vrate na svoja mesta, a kasnije je izrekaoopomenu Miroslavu Aleksićujer je dobacivao iz klupe zbog nemogućnosti da replicira mandatarki Ani Brnabić.

Dok je Aleksić negodovao, Orlić ga je upitao: „Da li ste nezadovoljni što niste dobili opomenu za ono što ste malopre radili po sali“, a potom mu i izrekao opomenu, prenosi Tanjug.

Pošto je Aleksić nastavio sa negodovanjem i dobacivanjem, Orlić ga je upitao da li treba još jednu opomenu da mu izrekne.

Incidentu je prethodila rasprava Aleksića i mandatarke Brnabić tokom koje je Aleksić kazao da je krajnje i maksimalno neodgovorno da se pravi ovolika vlada kada se zna kolika je kriza, a kandidate za ministre nazvao je nestručnima.

Aleksić je naveo da je i prethodna Vlada koju je vodila Brnabićuništila ekonomiju u Srbijii to katastrofalnim privatizacijama u kojima je učestvovao ministar finansija Siniša Mali, ali i da je nekadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako kaže, „ukucao ekser u kovčeg“ srpske poljoprivrede.

Brnabić je odgovorila da se „stručnost“ o kojoj Aleksić govori vidi na primerima koji mogu da se uporede sa prodajom NIS-a za 400 miliona evra, što je uradila prethodna vlast, dok je sadašnja dala aerodrom u koncesiju na 25 godina za 1,2 milijarde evra.

Na kritike da je firma u kojoj je njen brat bio direktor dobijala poslove od Vlade, Brnabić je odgovorila da je to evropska kompanija koja zapošljava više od 500 inženjera i da se tim povodom, ako ima nešto da zamere, obrate EU i dodala da je ta firma poslove dobijala i 2008. godine.