Zakazana sednica Skupštine o litijumu

Zakazana sednica Skupštine o litijumu

Sednica Skupštine Srbije o litijumu održaće se u ponedeljak u 14 časova.

Ovo će biti treće vanredno zasedanje, na zahtev 86 narodnih poslanika iz opozicije, saopšteno je.

Deo opozicije u Srbiji je Skupštini 10. septembra predao predlog izmene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Inicijativu opozicije su podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje „Ne damo Jadar“ koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma.

Inicijativu je podržao i opozicioni pokret „Kreni-promeni“ koji nema predstavnike u republičkoj Skupštini.

Prethodnih dana je bilo neizvesno da li će do sednice doći.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da je „vrla, amaterska“ opozicija predložila da se održe vanredne sednice o litijumu i o Kosovu, iako se vanredna sednica koja je u toku, završava u ponedeljak u ponoć, pa je pitanje „koliko zaista žele da se o tome raspravlja“.

Međutim, poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je da „nema nikakve šanse“ da se ne održi sednica o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je predložila opozicija.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević je juče rekao da režim Aleksandra Vučića pokazuje „paničan strah od sednice o litijumu i da te sednice neće biti“.

„Bilo je očigledno da režim Aleksandra Vučića, vođe Rio Tinto koalicije, pokazuje paničan strah od sednice o litijumu i da te sednice neće biti, jer oni jednostavno nemaju argumente da se odbrane. Oni na toj sednici ne brane argumente, istinu i zakon, nego brane svoju litijumsku proviziju“ rekao je Milivojević za TV Nova.