Vulin preti odlaskom Srbije u BRIKS ako EU nastavi sa pritiscima

Vulin preti odlaskom Srbije u BRIKS ako EU nastavi sa pritiscima

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da bi Srbija mogla postati punopravni član BRIKS-a ukoliko funkcioneri Evropske unije nastave sa pretnjama i ucenama. Ova izjava dolazi u kontekstu reakcije na izjavu portparola EU, Petera Stana, koji je naglasio obavezu Srbije da primeni Ohridski sporazum kao deo svog procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Vulin je jasno stavio do znanja da Srbija neće priznati takozvano Kosovo, naglašavajući da EU može „slobodno da zaboravi na Srbiju“ ako očekuje da Beograd pristane na priznanje. On je postavio pitanje zašto je Ohridski sporazum za Stana obavezujući, dok Briselski sporazum nije. Vulin je dodao da ako EU očekuje da Srbija prizna Kosovo u zamenu za nastavak puta ka članstvu u EU, može zaboraviti na Srbiju kao kandidata.

„Ako Stano misli da će Srbija faktički ili de jure priznati takozvano Kosovo u zamenu za nastavak puta ka Evropskoj uniji, može slobodno da zaboravi na Srbiju kao što je zaboravio na obavezu Prištine da formira Zajednicu Srpskih Opština“, rekao je Vulin.

On je poručio da bi „nastavak pretnji i ucena“ od strane EU mogao rezultirati time da Srbija postane punopravni član BRIKS-a, organizacije kojoj pripadaju Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Vulin je ovu izjavu dao iz Sankt Peterburga, gde učestvuje na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su odnosi između Srbije i EU napeti zbog pitanja Kosova i sprovođenja sporazuma iz Brisela. Vulinov komentar odražava sve veću napetost između Beograda i Brisela, kao i sve izraženiju orijentaciju Srbije ka alternativnim međunarodnim savezima.