Vulin pod sankcijama SAD-a

Vulin pod sankcijama SAD-a

Direktor BIA Aleksandar Vulin našao se na listi onih koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je saopšteno, danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala „osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033“.

Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost sve one koji su „angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi.

„Trezor neće oklevati da cilja aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivno i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson. „Današnjom akcijom Aleksandar Vulin se proglašava odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu“, dodao je on.