Vulin i Lavrov potvrdili čvrsto strateško partnerstvo Srbije i Rusije tokom posete Moskvi

Vulin i Lavrov potvrdili čvrsto strateško partnerstvo Srbije i Rusije tokom posete Moskvi

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom tokom svoje zvanične posete Moskvi. Lavrov je izrazio visoko cenjenje odlučnosti Srbije u suprotstavljanju pokušajima Zapada da organizuje obojenu revoluciju u zemlji i naglasio važnost razvoja bilateralne saradnje u svim oblastima.

Na sastanku su razmatrani prioriteti saradnje između dve zemlje i aktuelni aspekti situacije na Balkanu. Lavrov je naglasio potrebu za očuvanjem principa Povelje UN i suprotstavljanje ideologijama kolektivnog Zapada.

Vulin je ponovio ponos Srbije što nije deo antiruske histerije i što nije uvela sankcije Rusiji, zahvaljujući Rusiji na podršci u vezi sa teritorijalnim integritetom Srbije i borbi protiv rezolucije o Srebrenici. On je istakao da Rusija nikada nije uslovljavala svoju podršku Srbiji i zahvalio se na dugogodišnjem prijateljstvu između dva naroda.

Lavrov je izrazio želju za daljim unapređenjem srpsko-ruskog strateškog partnerstva i pozvao predstavnike Srbije, Ani Brnabić i Marka Đurića, da posete Rusiju. Takođe, razgovarano je o modelima i mehanizmima saradnje Srbije sa organizacijom BRIKS.

Na kraju sastanka, Lavrov je priredio svečani ručak za potpredsednika Vulina. Poseta će trajati od 12. do 15. avgusta.