Vulin: BRIKS je probudio nadu, neodgovorni smo ako ne istražimo mogućnosti

Vulin: BRIKS je probudio nadu, neodgovorni smo ako ne istražimo mogućnosti

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin predvodio je srpsku delegaciju na samitu BRIKS-a u Kazanju, za koji ističe da je probudio nadu u svetu. To je skup slobodnih zemalja i ljudi, kaže Vulin. Ističe da BRIKS ne uslovljava Beograd, te da bi bilo neodgovorno ne istražiti sve pogodnosti organizacije u kojoj su Rusija, Kina i Indija.

Trodnevni samit BRIKS-a u Kazanju završen je usvajanjem zajedničke deklaracije i porukom ruskog predsednika i domaćina skupa Vladimira Putina da „samo rešavaju svoje probleme“. Zemlje učesnice, njih 36, i šest predstavnika međunarodnih organizacija, deklarativno su za mirno rešenje rata u Ukrajini. U prestonici Tatarstana boravio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres.

Delegaciju Srbije predvodio je potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, koji ističe da je BRIKS „probudio nadu za značajan deo sveta“.

„Nadu u to da je pravedan svet moguć i veru u to da velike sile mogu da komuniciraju sa malim zemljama u potpuno ravnopravnom partnerskom odnosu, bez političkih, ekonomskih ili drugih uslovljavanja“, kaže Vulin uz napomenu da je njemu u Kazanju bilo mnogo lakše nego predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je u isto vreme imao ranije dogovorene posete poljskog i grčkog premijera.

„Ja sam bio među prijateljima. U BRIKS-u, Srbija je među prijateljima. Imate više od 40 zemalja na samitu. To vam govori koliko je glup pokušaj izolacije Rusije ili plašenje jedne Kine. Pa i koliko je glupo pomisliti da možete naterati Srbiju da prestane sama da bira svoje prijatelje“, sumira utiske sa samita potpredsednik Vlade Srbije.