Vučić: Vlada će biti formirana do kraja jula

Vučić: Vlada će biti formirana do kraja jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sledeća Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da ćemo „morati da se bavimo sankcijama“.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za novi predsednički mandat.

On je kazao da Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da će krenuti sa konsulatacijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

Izrazio je nadu da će u vladu biti uključeno što je više moguće pripadnika manjina.

Vučić je rekao da je formiranje nove Vlade “od presudnog značaja” i da se raduje skorom formiranju novog parlamenta.

Obraćajući se poslanicima i zvanicama, kazao je da “ne postoji veća čast, veća obaveza, nema ni većeg ponosa, od onog koji ti daje činjenica da vodiš svoju zemlju”.

Kazao je da će mu prioriteti u radu biti “mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivnaju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evorpa, rad, rad i rad”.

Vučić je rekao da su se preko Srbije “odvajkada ukrštali interesi” tuđih ambicija.

“Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekratnica u međunarodnim odnosima”, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija je želela prekid dominacije zapadne moći, a Zapad da očuva prevlast u svetu i zaštiti međunarodno pravo.

I mada je tačno da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno pravo, to se desilo desetinama puta i neretko su to radile i zapadne sile, ocenio je Vučić.