Vučić upozorio: Na Severu KiM svaku noć vri, ni srpska deca više neće da trpe Kurtijev teror

Vučić upozorio: Na Severu KiM svaku noć vri, ni srpska deca više neće da trpe Kurtijev teror

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas na ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji, navodeći da ni srpska deca više ne mogu da trpe Kurtijev teror.

Vučić je rekao da je užasno teška situacija na KiM i da se trudimo da sačuvamo mir gotovo po svaku cenu, kao i da se nada da će EU i SAD imati dovoljno snage da urazume one koji se ponašaju iracionalno.

To mi je jedina nada, dodao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u Beogradu.

„Ako ne, šta da radite, iz ove kože da iskočite ne možete. Čuvaćemo svoj narod i štitićemo svoj narod i čuvaćemo svoju zemlju. To je ono što ljudi moraju da razumeju“, poručio je Vučić.

On je rekao da je jutros sa predstavnicima Kvinte razgovarao o tome kako da se deeskalira situacija na Kosovu i Metohiji.

Poručio je da ljudima iz Slovenije želi da kaže da nije upucan nijedan Albanac, ranjen nijedan Albanac već šestoro Srba u poslednjih šest meseci i da to treba imati u vidu.

Što se jučerašnjeg incidenta tiče, dodao je, Srbija se, za razliku od nekih drugih, ponaša kao ozbiljna država i tako će se odnositi prema licima koja su privedena.

„Oni nisu dobili nikakve batine, niti su maltretirani, za razliku od Srba koji su obično izubijani i unakaženi kada budu bez ikakvog razloga uhapšeni od strane Albanaca o čemu se ćuti. Nadam se i verujem da će biti dovoljno snage kod Amerikanaca i Evropljana da utiču na one koji bi očigledno da upišu ratnu biografiju u svoj CV, da im objasne da to nije ni za koga dobro. Što se nas tiče mi ćemo uvek težiti miru i dati sve od sebe da taj mir sačuvamo“, poručio je Vučić.

Dodao je da se Srbija, za razliku od drugih drži Povelje UN.

„Za nas je KiM, u skladu sa Poveljom UN deo teritorije Srbije, baš kao što je i Donbas deo Ukrajine, u skladu sa Poveljom UN koju podržavate kada je u pitanju Ukrajina, a ne podržavate kada je u pitanju Srbija“, zaključio je predsednik Srbije.

Vučić rekao je da je Aljbin Kurti sam priznao da je prekršio međunarodno pravo time što je izjavio da su trojica uhapšenih Albanaca bila na 300 metara od administrativne granice sa Srbijom, s obzirom na to da po vojno-tehničkom sporazumu moraju da prijave prilazak na kilometar od granice.

Vučić je postavio pitanje šta su trojica uhapšenih radila na teritoriji Srbije sa dugim cevima. Kako kaže, uhapšeni su rekli da traže pečurke i da im ne radi GPS.

Predsednik Srbije je rekao da je ponudio na uvid snimke o srpskim vojnicima i da su oni od administrativne granice bili udaljeni 19,5 kilometara kopnenim putem, odnosno 5,1 kilometar vazdušnom linijom.

Kako je istakao, na ovakav način se ponaša ozbiljna država, a ne kvazi država koja unakazi nekog ko im se ne sviđa.