Vučić u Njujorku:  Snažno ćemo štititi poziciju Srbije

Vučić u Njujorku: Snažno ćemo štititi poziciju Srbije

Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izuzetna je prilika da se glas „Zapadnog Balkana čuje jače i bolje“, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, nakon brojnih susreta koje je imao prvog dana po dolasku u NJujork. Više bilateralnih sastanaka imao je i ministar Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u NJujorku kao član delegacije Srbije koju na zasedanju Generalne skupštine UN predvodi predsednik Aleksandar Vučić, objavio je da je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova više zemalja, kao i da je prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.
Kako je ocenio, to je bila prilika za konstruktivne razgovore.
„Tokom prvog dana na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku, imao sam bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima sam razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa“, naveo je Dačić na Instagram profilu.
Kako je dodao, susrete sa kolegama iz Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve, kao i radni doručak sa šefovima diplomatije Crne Gore, BiH, Albanije, Hrvatske i Slovenije, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, iskoristio je za razmenu mišljenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN, poručio je da će u svom govoru u četvrtak snažno štititi poziciju Srbije.
„Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo“, naveo je Vučić u objavi na Instagram profilu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN . Očekuje se da će među glavnim temama biti klimatske promene i rat u Ukrajini. Prisutno je 145 svetskih lidera i predstavnika država, a na samom početku govor će prvi održati generalni sekretar Antonio Guteres.

Prethodno je Guteres u sedištu UN održao prijem za šefove delegacija iz celog sveta. Zbog početka Generalne skupštine u NJujorku je primetan veliki broj pripadnika policije, zbog boravka velikog broja delegacija iz celog sveta. Na Generalnoj debati obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja.

Uvodni govor održaće generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Debatu će tradicionalno otvoriti brazilski predsednik Lula da Silva, a prvi put će američki predsednik DŽo Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.