Vučić u Njujorku: Po Rezoluciji 1244 Priština nema pravo na postojanje bilo kakvih oružanih snaga

Vučić u Njujorku: Po Rezoluciji 1244 Priština nema pravo na postojanje bilo kakvih oružanih snaga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

„Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema nikakve sumnje“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra odbrane privremenih institucija samouprave u Prištini u kojima je najavio transformaciju tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

On je podsetio da je po Rezoluciji 1244 tzv. OVK morala da bude rasformirana, a umesto toga je, kako kaže, Priština napravila svoju vojsku.

Vučić je ocenio da se rat u Evropi (sukob u Ukrajini) mora što pre završiti, kao i da bi Srbija i Evropa imali veći ekonomski rast da rata nema.

Najavio je susret u Njujorku sa predsednicom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Predsednik Srbije izjavio je danas da će tokom boravka u Njujorku imati puno važnih sastanaka sa svetskim liderima, kao i da će u okviru Generalne skupštine UN održati govor u utorak između 19.30 i 20 sati po srpskom vremenu i da će govoriti pre svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i da će AP Kosovo i Metohija biti najvažniji deo njegovog govora.

„Glavni deo za nas je 24. septembar, utorak, negde oko 19:30 ili 20 sati po srpskom vremenu. Tako da sad ne mogu baš tačno da kažem, jer to nikad ne znate da li će neko da govori 10, 15 ili 20 minuta, da li će neko da se ne pojavi i tako dalje, ali to je to“, rekao je Vučić novinarima i dodao da veruje da će imati mnogo susreta.

Najavio je da će sutra krenuti i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju rezolucije u Srebrenici, kada smo uspeli da većinu sveta imamo na strani koja ne želi osudu Srbije. „I to je veliki uspeh i mi ćemo se susresti sa Vang Jiem i sa Micotakisom, Hristodulidisem i drugima“, rekao je Vučić.

On je istakao da će dosta opširno, temeljno i ozbiljno govoriti pred UN. „Svakako ću govoriti o poziciji Srbije, o njenom pogledu u budućnost, o onome što je važno za našu zemlju, a to je ekonomija, ali i o urušavanju i narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava i danas ću o tome da govorim.

Koliko je to ponekad tragikomično, kada jedni drugima ti veliki počinju prebacivati koliko puta su pogazili norme međunarodnog javnog prava. I njima to ne služi ničemu, osim da bi mogli da gaze kada gaze prava manjih zemalja i za međusobne prepirke kada ih gaze i jedni i drugi. A mi mali moramo da se vezujemo za to i da gledamo kako i na koji način da preživimo i kako da guramo napred“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da je za Srbiju mir od presudnog značaja, navodeći da bi mir Srbiji otvorio mogućnosti za nove saradnje, na primer sa Rusijom.

„Naš je interes da dođe mir, naš je interes da Nemačka, Francuska idu napred. Imamo mnogo kompanija u Srbiji, kada one počnu da rade mnogo jače i više, tog sekunda će naš „as“ biti veći. Za nas je mir od presudnog značaja“, rekao je Vučić novinarima u Njujorku, na pitanje kako će Srbija da zadrži trenutnu ekonomsku i spoljnopolitičku poziciju zbog pritisaka i ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

On je istakao će mir Srbiji da otvori novu vrstu saradnje sa Rusijom, navodeći da sada „ako izvezete tri kutije šibica, reći će vam da ste poslali nuklearnu bombu“.

„Bezbroj problema koje imate na svaki način. Pre tri-četiri godine smo izvozili, reeksportovali nešto – ja pogledam vrednost robe 13,4 miliona evra. To na dnevnom nivou potrošite za bilo koju državnu instituciju, to je bukvalno kikiriki kad pričate o velikim parama. A vi mi pričate da smo za godinu dana izvezli Rusima 13,4 miliona, ne znam kojih frižidera i televizora, a oni su iz tih frižidera i televizora vadili neke kompenzatore pa su to stavljali u dronove“, rekao je Vučić.