Vučić: U Deklaraciji sa Republikom Srpskom nema reči o razdruživanju BIH

Vučić: U Deklaraciji sa Republikom Srpskom nema reči o razdruživanju BIH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da u „Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ koju su danas u Beogradu usvojile vlade Srbije i Republike Srpske (RS), „nema reči o razdruživanju“ RS i Federacije Bosne i Hercegovine.

„Neću valjda da vam ulazim u to, vi donosite svoje odluke, samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir“, rekao je Vučić na zajedničkoj sednici dveju vlada priređenoj u okviru „Svesrpskog sabora“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Naveo je da Srbija „nikada neće ostaviti Srpsku na cedilu“.

„Moja jedina molba za vas je da pokušate sve mirom i u razgovoru sa svim drugim narodima (u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sve probleme da rešavate“ – kazao je Vučić.

U Deklaraciji se, kako je dodao, jasno poziva na Dejtonski sporazum i rekao da taj sporazum „nismo potpisali kao slučajni prolaznik, već kao neko ko bi morao da bude garant tog sporazuma“.

„A oni će nam danas reći da nismo mi garant, kao što će nam reći – ‘A gde se to provodi asimilacija?’ o samom tekstu Deklaracije. Pa kako je onda moguće da od 340.000 Srba na Kosovu i Metohiji, danas imate da tamo jedva prenoći 80.000 Srba? Ako to nije asimilacija i ako to nije etničko čišćenje, ja ne znam šta je drugo. To je definicija etničkog čišćenja i asimilacije“, upitao je Vučić.

U Deklaraciji, po njegovim rečima, ima reči i o Kosovu, o obavezi poštovanja Rezolucije 1244 kao dela međunarodnog pravnog poretka.