Vučić: U Briselu u ponedeljak ostajemo pri crvenim linijama o KiM

Vučić: U Briselu u ponedeljak ostajemo pri crvenim linijama o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se u ponedeljak na sastanku u Briselu držati crvenih linija po pitanju KiM o kojima je govorio u Skupštini Srbije – ma šta da bude i ma kako da bude.

Na pitanje novinara N1 na otvaranju Sajma turizma u Beogradu da li u ponedeljak u Briselu, gde će se razgovarati o francusko – nemačkom predlogu odnosno evropskom, s obzirom na poruke iz EU da se očekuje neka vrsta prihvatanja, da li misli da bi to privhatanje trebalo da bude u nekoj pisanoj formi tog predloga i da li će Srbija ostati na ranijim crvenim linijama, rekao:

„Sve što sam rekao u skupštini, a razumem vašu brigu i mnogo teških noći je pred nama, jeste da će se Srbija držati onoga što sam govorio u Narodnoj skupštini – ma šta da bude i ma kako da bude“.

Vučić je istakao i kako svi predstavnici međunarodne zajednice znaju da je suština predstojećih pregovora sa Kosovom u Briselu 27. februara formiranje Zajednice srpskih opština i da tu „nema velike filozofije“.

On je naveo i da situacija Srbije nije jednostavna i da je sve što se dešava „predstava koja ide na nas“, a da su na delu razni politički pritisci.

„Moramo da čuvamo mir, budemo spremni na kompromise, ali takođe da svoju zemlju, svoju Srbiju, nikome ne damo“, poručio je on i dodao da je razgovarao sa raznim predstavnicima EU i u pisanoj formi im poslao stav Srbije.

Predsednik je rekao i da se naša zemlja solidariše sa narodom Ukrajine.

„Sedeo sam pored ukrajinskog premijera Denisa Šmigalja, to je nama prijateljska zemlja. Nemamo mi ništa protiv Ukrajine, naprotiv, solidarišemo sa narodom Ukrajine. Razgovarao sam sa Kulebom u Njujorku, sa ambasadorom, obišao ukrajinske izbelglice u Vranju, poslao pomoć, i u lekovima i u ambulantnim vozilima. Ne vidim šta je problem u ponašanju Srbije osim toga što mi ne pokazujemo neprijateljstvo prema Ruskoj federaciji. Mi želimo mir i izvinjavam se svima što želimo mir, ali to tako je bilo i tako će uvek da bude“, rekao je Vučić.