Vučić: Sukob Hezbolaha i Irana je pravi veliki sukob – nemoguće ga je izbeći

Vučić: Sukob Hezbolaha i Irana je pravi veliki sukob – nemoguće ga je izbeći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vrlo teško i gotovo nemoguće izbeći sukob Hezbolaha i Izraela i da je veoma zabrinut za sudbinu sveta.

“Taj sukob je pravi veliki sukob, jer Hezbolah je Iran. Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet, u smislu deklaracija, humanitarne pomoći, ali ne i direktog učešća u ratu. Hezbolah i sukob sa Iranom nas uvodi u veliki sukob na onomo što se zove Sveta zemlja, ali angažuje i kompletan Zapad i Istok”, rekao je Vučić, gostujući na TV Prva.

Dodao je da se vidi da se sve priprema, a kad se sve priprema, prema njegovim rečima – “ostaje samo da opali”.

Istakao je da nema tu velike filozofije, i da su to čiste, nedvosmislene i jasne stvari.

Vučić je ocenio da ćeizbori u Sjedinjenim Američkim Državamabiti teška utakmica od koje, kako je rekao moguće da zavisi budućnost sveta.

„Mislim da će biti veomatesna utakmica, veoma teška utakmica od koje moguće zavisi i budućnost sveta“, kazao je je predsednik Srbije.

Na pitanje kako će se ishod izbora u SAD odraziti na Srbiju, odnosno da prokomentariše izjavu profesora na vašingtonskom univerzitetu DŽons Hopkins Danijela Servera da će Tramp „podržati srpski svet“, Vučić je rekao da Tramp neće podržati nikakav srpski svet niti je to neko tražio od njega.

„Ali bi možda Tramp podržao politiku nešto drugačiju od Serverove, a to je da ne bude antisrpska. Sa velikom pažnjom sam gledao analize, Tramp je bio svakako mnogo ubedljiviji, ali to nije kraj izbora ni blizu“, rekao je Vučić.

Ocenio je da se aktuelni predsednik SAD DŽozef Bajden neće lako povući zato što je to, kako je rekao, neistraženo područje za demokrate.

„Postoji snažan lobi finansijera koji ne žele da finansiraju Bajdenovu kampanju, ali nemojte da potcenjujete ni Bajdena, ni Obamu ni sve one koji žele, ne toliko pobedu demokrata koliko poraz Trampa. I oni će se ujediniti i ponovo podići“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je Bajden posle debate u kampanji sa Trampom, izgledao mnogo drugačije i energičnije.

Komentarišući izvestan izbor Kaje Kalas za šefa evropske diplomatije, Vučić je rekao da ne misli da je to loša vest za Srbiju, a najmanje za njega.

„Sa njom sam se više puta rukovao, nismo ozbiljnije razgovarali. Uveren sam da ćemo imati pristojan odnos, imam iskrene prijatelje koji su njeni veliki prijatelji i ja ću sa gospođom Kalas napraviti sasvim korektan odnos. To nema veze sa mojim ličnim odnosom, ni njenim. Ona neće promeniti svoje stavove, kao što ih neću promeniti ni ja“, rekao je Vučić.