Vučić: Stvari se menjaju munjevitom brzinom, nervoza na Zapadu sve veća

Vučić: Stvari se menjaju munjevitom brzinom, nervoza na Zapadu sve veća

Obratiću se građanima u subotu, 8. oktobra i tada ću govoriti o svim našim potezima i merama i o tome kakvu ćemo politiku da vodimo u narednom periodu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. rekao je da je na Zapadu nervoza sve veća i da će se za pritiske na Srbiju angažovati mnogi. Dodao je i da se „stvari menjaju munjevitom brzinom“.

On je na otvaranju novog proizvodnog pogona fabrike „Grundfos“ kazao da će se u narednim danima sastati sa evroparlamentarcima, bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ali i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

Dodao je i da treba sačekati 4. i 5. oktobar kada ćemo pokušaj tzv. Kosova da otpočnu proceduru prijema za članstvo u Savetu Evrope.

Kazao je da je Srbija 210 dana izdržala vodeći stabilnu politiku uprkos pritiscima.

„210 dana smo izdržali sa stabilnom politikom, mislim da to niko nije očekivao… Put Srbije je nešto što je mnogo teško i trnovito, ali to je put koji brine o interesima države. Neće biti lako u budućnosti i o tome ću govoriti 8. oktobra“, kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je na Zapadu nervoza sve veća i da će se za pritiske na Srbiju angažovati i političke stranke i medije.

Dodao je da se „stvari menjaju munjevitom brzinom“ i podsetio na sukobe Grčke i Turske, Jermenije i Azerbejdžana, na to da sledi odluka ruske Dume o prisajedinjenju Luganska, Donjecka, Zaporoške i Hersonske oblasti.

„Neće nam biti jednostavno“, tvrdi on.

Vučić je odgovarajući na novinarsko pitanje od koga dolaze pritisci, rekao:“Ne borim ni za Putina, ni za Bajdena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve šta imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru“.

Osvrnuo se i na reči bivše nemačke kancelarkeAngele Merkel koja je govorila „o danu posle“, jer taj dan, kako je rekao, izgleda ne postoji.

„Neko mora da gleda šta ćemo sutra kada bude mir, da li smo sačuvali svoje pozicije, da li smo uspešno odbranili naše interese ili nismo. Postoje brojni pritisci i oni će se umnožavati. Rekao sam mnogo puta da će posle 15.septembra biti nepodnošljivi“, dodao je Vučić.

Govoreći o pritiscima u medijima naveo je kao primer pisanje pojedinih medija o planu konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.

„Kada uzmete nešto što je potpuno nevažno, jedan birokratski dokument (plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije) bez suštinske snage da ga iskoristite kako je to učinjeno u mnogim medijima za brutalan i žestok napad na Srbiju, kako je dodao, onda shvatite da su ti mediji politički instrument. Objavljuju najprljaviju propagandu protiv Srbije, a da nisu pročitali ništa. Ali to govori da imaju sve manje strpljenja, da je nervoza sve veća“, kazao je.

Naveo je da Srbija ne može i neće da prizna očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi u sastav Rusije.

„Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja“, istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je reč o Kosovu i Metohiji, već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.