Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova

Vučić: Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova

Aleksandar Vučić na sednici predstavlja Izveštaj o pregovarackom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas u parlamentu da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne srpske pokrajine.

„Niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava“, poručio je Vučić na prvoj posebnoj sednicu Narodne skupštine Srbije na kojoj predsednik predstavlja Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik Srbije rekao je danas da prema poslednjim procenama u toj autonomnoj pokrajini živi oko 100.000 Srba.

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji počela je danas oko 10 sati, minutom ćutanja za nedavno preminulog potpredsednika parlamenta Božidara Delića.

„O nestalima se pregovara, a problem je u jednoj reccenici koja bi trebalo Srbiju da oznacci odgovornom iz ccega proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj ssteti, a Srbija osudjena za zločine, čak i zločin genocida

„Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije“, istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete.

Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize

„Srbija, naglašavam, ni na koji način, ni na koji način, ponavljam, nije učestvovala u generisanu krize“, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je bila dosledno opredeljena za dijalog, jer sve drugo vodi u nestabilnost.

„Ako se zaglavimo u prošlosti bolja budućnosti će nam biti nedostižna“, istakao je Vučić.

„Molim građane Srbije da budemo racionalni i realni i da znamo šta je to što je moguće“, naglasio je predsednik.

Odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima i fantazmagorijama, rekao je Vučić i nbaglasio da na KiM treba da pronađemo život – život za Srbe i ništa manje za Albance.

Vučić je, na sednici posvećenoj izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucija samouprave u Prištini od 15.juna 2021.godine, kazao da kada je nešto za naciiju bolno onda tome mora da se pristupa odgovorno, udruživanjem svih društvenih snaga.