Vučić: Srbija je dobila veliki ugled u svetu jer dve godine nije uvela sankcije Rusiji

Vučić: Srbija je dobila veliki ugled u svetu jer dve godine nije uvela sankcije Rusiji

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja dve godine nije uvela sankcije Rusiji, iako je izgledalo da to neće biti moguće. Srbija je time dobila veliki ugled u svetu vodeći nezavisnu politiku. Samo sam se trudio da zaštitim zemlju. Još nije doteralo cara do duvara po tom pitanju, a kada bude, reći ću to javno, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svet je na ivici svetskog sukoba i mislim da će se to teško izbeći. Zato što, sa jedne strane, postoji sve veća ekonomska snaga, koja dolazi sa druge strane sveta, koja nije samo zapadna. Istovremeno, Zapad pokušava da sačuva svoju dominaciju, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije smatra da je „svet na ivici brojnih regionalnih sukoba, zbog upliva i uticaja velikih sila, koje pojedine zemlje koriste kao svoje proksije, kao svoje zastupnike“.

Antagonizmi su sve veći, želje za drugačijim raspodelom dobara su sve veći i mnoge zemlje hoće drugačiji poredak, dodao je Vučić gostujući na TV Prva.

Ceo svet ide u lošem smeru, zato nam je potrebna sigurnost, kazao je on.

Dodao je da Srbija nije onoliko jaka koliko bi on želeo da bude.

„Ni ekonomski, ni vojno. Ja sam neko ko zna svaki nedostatak u smislu ljudstva, opreme, tehnike, naoružanja, svega što nedostaje u našoj vojsci. Ali takođe znam koliko smo ispred u odnosu na period od pre 5, 10 i 15 godina. I znam da su mnoge zemlje u regionu bile ispred nas, a sada su iza nas. I da ne pričam o tome koliko je važno da vam ekonomija raste, da imate što je moguće veći broj zaposlenih, da zemlja ide napred, jer tada ćete biti otporniji na sve ono što se dešava“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne zna da će biti problema sa naftom i gasom, ali da pretpostavlja da će biti teže nego što je bilo do sada.

„Ali smo se mi postarali, gradimo i nova skladišta za naftu uskoro i verujem da ćemo imati uvek dovoljno rezervi. Dakle, da trošimo sve potpuno isto kao i danas. Da nam neko to ukine, mi imamo za više od 40 dana. Što se gasa tiče, mi imamo 700 miliona kubnih metara u rezervama, dakle, kako u Srbiji tako i u Mađarskoj“, naveo je Vučić.