Vučić se sastao sa konzorcijumom „Hjundai-UGTR“, potpisan ugovor o izgradnji solarnih elektrana

Vučić se sastao sa konzorcijumom „Hjundai-UGTR“, potpisan ugovor o izgradnji solarnih elektrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima konzorcijuma kompanija „Hyundai Engineering“ i „UGT Renewables“, sa kojima je potpisan Ugovor o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana.

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji, koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, potpisan je danas sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Potpisivanju ugovora, u Predsedništvu Srbije, prisustvovali su ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Republike Koreje Đang Vu Li.

Reč je o Projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 megavata naizmenične struje/1.200 megavata jednosmerne struje sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 megavata/400 megavat-časova.

Potpisivanje ugovora predsednik Vučić je najavio prošle nedelje.

„Mi ćemo sledeće nedelje potpisati ugovor sa UGTR. Ja sam o tome razgovarao sve vreme i sa predsednikom Bajdenom. I on je lično govorio koliko je to značajna kompanija i koliko je važno da nastavimo sa ulaganjem u energetiku, jer mi nećemo imati struje ako ne požurimo. Taj projekat bi trebalo da nam donese jedan gigavat novoinstalirane snage kroz solarne panele“, rekao je Vučić

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Iz vlade su naveli da će se solarne elektrane sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, tzv. trakeri, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Ovim projektom, kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su u septembru u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD.