Vučić se sastao sa Guterešom u Njujorku

Vučić se sastao sa Guterešom u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom sa kojim je razgovarao o glavnim temama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacije (UN), globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova poput ratnih sukoba, humanitarne krize, energetske tranzicije, klimatskih promena i borbe protiv siromaštva i nejednakosti.

Vučić je na Instagramu naveo da je sagovornika detaljno upoznao i sa situacijom na AP Kosovo i Metohija, kao i da je posebna tema bila budućnost koju sada „gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova“.

„Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama“, naveo je Vučić.

Predsednik Vučić će kasnije prisustvovati prijemu „Serbia Beyond Future“ u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji će biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija. Osim Vučića, na prijemu će govoriti Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.