Vučić sa Lajčakom u Beogradu o KiM

Vučić sa Lajčakom u Beogradu o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić i predstavnik EU Miroslav Lajčak sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine prethodno je u ponedeljak najavio, nakon boravka u Prištini, da će posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane.

Premijer  Miloš Vučević je u najavi Lajčakove posete Beogradu istakao da se vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu, kao i to da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

Vučić je krajem avgusta u razgovoru sa Lajčakom u Pragu, na marginama Foruma GLOBSEC, zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica, ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je u Briselu 2. juna, a 26. juna održan je i susret na najvišem nivou, ali tada nije došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bebednost Žozep Borelj rekao je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova, a da je sa druge strane Beograd bio spreman za razgovor.