Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka

Vučić: Rosu se povlači sa Jarinja i Brnjaka

Došli smo do neke vrste kompromisnog rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova, kojim sam veoma zadovoljan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Dogovoreno je da seROSU povukusa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8 sati simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije do 16 sati, rekao je Vučić.

Kforće svoje snage postaviti i pre implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće dve nedelje.

Od 4. oktobra uspostavlja sestiker režimkao privremena mera pre konačnog rešenja u vezi sa registarskim tablicama, koje je odloženo i o kome će se govoriti u BriseluRadna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine tražićetrajno rešenjeza tablice na osnovu evropskih standarda, prvi sastanak biće održan 21. oktobra i doneće rešenje u roku od šest meseci.

Vučić je rekao da je za nas jedna od najvažnijih stvari odlazaknaoružanih pripadnika ROSUsa severa Kosova i Metohije. Istakao je da je ovim sporazumom Srbija odbranila pravo na slobodu kretanja i normalan protok roba, te je očuvan i mir.

„Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanacaneće događatii biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu“, rekao je Vučić.

„Evropska unija pozvala je da se poštuju svi sporazumi koji su postignuti do sada, što se odnosi i na osnivanjeZajednice srpskih opština. To je sledeća tema u dijalogu“, rekao je Vučić.

On je objasnio da će „EU kao fasilitator procesuirati sve što proizilazi izprvog sporazuma(Briselskog) kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača“ i da će „ZSO i kršenje tog sporazuma biti prvi na dnevnom redu“.

Predsednik Srbije je rekao da nam „predstoji teški period razgovora i teškaborba oko ZSO“.

On je naveo dve mane dogovora koji je postignut u Briselu.

„Jedna je što ćemo do nekog težeg rešenja moći da dođemo u periodu od šest meseci i ono što sporazum predviđa upotrebu svih tablica sa srpskim oznakama, ali će u praksi one moći da se koriste samo naseveru Kosova, ali to za Srbe na Kosovu nije veliki problem“, dodao je Vučić i objasnio da skidanja tablica više neće biti.