Vučić: Preduzeli smo odgovarajuće mere zaštite otadžbine, poziv da sačuvamo mir

Vučić: Preduzeli smo odgovarajuće mere zaštite otadžbine, poziv da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da surazmatrali šta da se čini. Pozivamo na mir, na razgovor, da puste na slobodu nevinog čoveka (policajca Dejana Pantića), ali i na nenapadanje Kfora i Euleksa, rekao je Vučić. On je naveo da je očekivao poruke koje su stigle od ambasada SAD i Velike Britanije. Mi smo preduzeli odgovarajuće mere zaštite otadžbine, pre bilo kakvog naređenja, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir, rekao je. Za nas su ovo dramatični dani za koje nemamo nikakvu krivicu, kazao je.

On je nakon sednice istakao da Kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova. „ni u jednoj situaciji, zato što nemate novoizabrane predsednike tih opština (četiri na severu)“, rekao je.

Vučić je rekao da je reč o jednom pokušavaju „završavanja srpskog problema u kom učestvuje Kurti ali i deo međunarodne zajednice, koji se pravi da ne vidi šta se dešava. Naveo je da je pravi primer primer policajca Dejana Pantića, koji živi u zgradi u kojoj je i OIK, a uhapšen je.

„Pojedini evropski zvaničnici su rekli barikade su užasne – prvo barikade niko iz beograda nije naredio, pa nemojte da napadate Srbije. Znate oni kažu – kad ima kako odgovara, kad se nešto desi na severu – kriva je Srbija, akad urade Albanci na severu onda – šta se tiče Srbije, to je druga država“, rekao je, dodajući da su specijalci upadali.

Razmatrali su na sednici šta Srbija treba da čini. „Za nas je važno da pozovemo Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije. Pozivam Srbe na sevreru KiM da budu staloženi, mirni, smireni, da ne nasedaju na provokacije. Srbi kažu da su neki iz međunarodne zajednice izmislili napad na Euleks. mi nemamo nijedan pokazatelj da je bio nekakav napad na Euleks, ali napadi na Euleks i Kfor ne smeju da se događaju, jer bi na tome insistirali albanci, jer nemaju šta da pokažu svetu“, rekao je.

Upitan o saopštenju ambasada SAD i Velike Britanije, Vučić kaže da je razumeo poruku odlično i da je očekivao „iako je razočaran“. „Tumačim tako da oni ljuljaju svoje čedo i dete. Napravili su monstruma pre 23 godine zajedno sa nekim drugim zemljama, pokušali da naprave tada, završilito pravljenje 2008. To što oni kažu da su problem barikade – nije neko napravio zato što je to hir da se smrzava. Oni ne ograničavaju kretanje nijednom Albancu – oni se tim putem ne kreću. Postavljene su zbog protesta, zbog hapšenja ljudi, ne ispunjavanje sporazuma. Imam pitanje za američke parnere – koji sporazum vi poštujete? Jel to Povelja UN, jel to Rezolucije 1244, jel to Briselski sporazum ili vašingtonski? Kažite nam jedan od akata koji Priština poštuje… Kažite nam jedan… Videćete da ne postoji taj akt, taj akt je nama se može sve“, rekao je.

Konstatovao je da je danas za njega najteži dan, a verovatno da je pred njim verovatno najteža noć. Nadam se i imamo uveravanja iz Kfora da oni neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima, nastavićemo da razgovaramo, naveo je.

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere zaštite otadžbine – želim da kažem građanima srbije da sam ponosan na naše vojnike i policajce… Nikada nismo imali ovakvu popunu i ovakav odziv i raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje otadžbini. Ponosan sam na njih. Pre bilo kakvog naređenja, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost za sve naše građane“, rekao je.

Ceo dan sam imao konstakte sa predstavnicima EU, pregovaračima, dodao je.