Vučić: Popularnost EU u Srbiji nikad manja, nećemo odustati od EU puta

Vučić: Popularnost EU u Srbiji nikad manja, nećemo odustati od EU puta

„Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli – ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama“, istakao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Brdu kod Kranja nakon sastanka sa liderima u regionu da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od EU puta.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

Aleksandar Vučić preneo je da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.

„Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo“, rekao je Vučić.

Bolja atmosfera na skupu nego 2021, a teža situacija

Predsednik Srbije izjavio je da su lideri regiona u okviru procesa Brdo Brioni ove godine više želeli da cuju jedni druge i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine, iako mu se čini, kako kaže, da je sada teža situacija.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što Milorad Dodik nije hteo da se rukuje sa ostalim članovima Predsedništva BiH, rekao da se on, Vučić, rukovao sa njima i da je bila normalna atmosfera, bez obzira na različite stavove i mišljenja.

Usvojen dokument kojim se reafirmise podrška Zapadnom Balkanu na evropskom putu

Aleksandar Vučić preneo je da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

On je kazao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

Predsednik Srbije rekao je danas nakon sastanka sa liderima regiona na Brdu kod Kranja u okviru procesa Brdo-Brioni, da su odnosi Srbije i Slovenije odlični, s obzirom na to da je, kako je naveo, Slovenija priznala Kosovo.

On je novinaru koji je insistirao na njegovoj izjavi datoj prilikom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu o sankcijama Rusiji i slovenačkom priznanju Kosova rekao da je to bio retorski odgovor.

Predsednik Srbije izjavio je danas da Jasenovac svi mogu da posete, ali da je taj grad zabranjen samo za jednu osobu, onoga ko se nalazi na čelu Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara posle samita Brdo-Brioni da li je sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićm razgovarao o mogućoj poseti Jasenovcu, jer se bliži 17. septembar, i na konstataciju novinara da je pre par dana u Jasenovcu bio član predsedništva BiH, Milorad Dodik, Vučić je rekao:

„Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Postoji tu mnogo problema, ali o tome ne želim da pričam. Ne verujem da ima išta od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesam“, rekao je predsednik Srbije.