Vučić: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju odložena do 1. decembra

Vučić: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju odložena do 1. decembra

„Odluka o nafti je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato što sam hteo da idem u Jasenovac“, ocenio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, danas posle sastanka Evropske političke zajednice, gde je učestvovao na okruglomn stolu na temu energetike,ekonomske situacije i klimatskih pitanja, da je za Srbiju važno što učestvuje na ovom skupu gde je ponovio zahtev da i Srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja stranih novinara i dodao da mu je lako da odbaci sve teorije zavere, ali da ima nekih zemalja unutar EU koje ne žele da čuju naše argumente i da se nada da će one preispitati svoju odluku do 1. decembra.

Sa evropskim silama razgovori nikada nisu laki

Predsednik Srbije izjavio je danas da očekuje da će na sastancima sa zvaničnicima koji ga večeras očekuju u Pragu razgovarati o mnogim temama i dodao da su ti razgovori uvek teški jer postoji suviše problema o kojima nema saglasnosti između Srbije i velikih evropskih sila.

Vučić je to kazao u Pragu gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, a odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje razumevanje ili pritiske na sastancima koji mu slede među kojima je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makrononom po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić rekao je danas da pitanje otvaranja novih poglavlja ili klastera sa Srbijom više u EU niko ne postavlja, već samo pitanje sankcija Rusiji.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Pragu o evropskom putu Srbije s obzirom na to da EU nije otvorila poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pragu da će uvek čvršće i tvrđe štititi interese Srbije nego svi oni koji ga kritikuju i poručio da ni danas, 6. oktobra Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše kritike koje stižu od političkih protivnika iz Beograda u vezi zabrane uvoza ruske nafte u kojima tvrde da se sada vide posledice neusklađivanja politike Srbije sa EU.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je današnje okupljanje Evropske političke zajednice u Pragu bilo korisno za našu zemlju, jer je mogao da se obrati na jednom mestu onima koji odlučuju u Evropskom savetu, kao i da nije razumeo da je to bio skup protiv Rusije, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

Na pitanje novinara koliko je koristan format EPZ i kako komentariše to što iz EU kažu da je važno ko je bio danas na zajedničkoj fotografiji, kao i izjavu Žozepa Borelja da je to bila neka vrsta okupljana Evropljana nasupot Rusiji, Vučić je rekao da je razumeo su se evropski lideri okupili u Pragu, ne nasuprot nekom, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

Predsednik Srbije izjavio je danas da odluka o uvođenju sankcija Rusiji veoma teška i to i iz moralnih razloga jer znamo šta su sankcije Srbiji učinile, ali i zbog problema koje možemo da imamo ukoliko to i učinimo.

Vučić je to kazao u Pragu, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, a odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što će se o u okviru odluke o izuzeću Zapadnog Balkana za uvoz ruske nafte razmatrati i usklađenost spoljne politike Srbije sa EU po pitanju sankcija Rusiji.

Niko nije kritikovao Srbiju na samitu Evropske političke zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pragu nakon prvog sastanka Evropske političke zajednice da na sastanku nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje kako će ih biti tokom predstojećih bilateralnih sastanaka.

„Niko nas nije kritikovao sa govornice, niko od zvaničnika govornika, ali pretpostavljam da će to u bilateralnim i trilateralnim sastancima to svakako biti tema“, rekao je Vučić odgovrajući na ptianje Tanjuga o tome da li je bilo kritika na račun Srbije i od koga, i da li nas je neko podržao od evropskih zvaničnika.

Predsednik Vučić preneo je danas kasno posle podne da je tokom prvog sastanka Evropske političke zajednice u Pragu imao mnogo bilateralnih sastanaka, da mu predstoji još važnih susreta, i da je Srbija, kada je reč o zahtevu za derogacije odluke o zabrani uvoza ruske nafte za Zapadni Balkan, dobila veliku podršku.

„Danas smo imali poseban panel na kojem je Srbija učestvovala, a na kojoj su bili zastupljeni lideri Nemačke, predsednik Švajcarske, grčki premijer, a bili su i norveški premijer, šef vlade zemlje sa kojom radimo po pitanju energetike i na osnovu njihovih saveta donosimo zaključke. Bili su tu lideri iz Belgije, Irske, Portugala, a bio je i ukrajinski premijer. Imali smo vrlo dobar razgovor“, preneo je Vučić u izjavi novinarima.

Predsednik Srbije rekao je da se ranije danas, po dolasku na samit u Pragu, nije svađao sa hrvatskim novinarima, kako su to mediji u toj zemlji preneli, već je pristojno odgovarao na njihova dobacivanja.

U izjavi novinarima posle okruglog stola na kome je učestvovao, na na konstataciju da se hrvatski mediji bave time da se on svađao sa hrvatskim novinarima Vučić je odgovorio da su oni sami (hrvatski novinari) ti koji su rekli da su se svađali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je danas u Pragu, gde se održava samit Evropske političke zajednice, kako da preživimo u Evropi u situaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu, kao što je to uradila Hrvatska po pitanju zabrane uvoza ruske nafte Srbiji.

„Kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu zbog bilateralnih razloga, zato što je neki Vučić hteo da položi venac u Jasenovcu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.