Vučić: Od dijaloga sa Kurtijem nema ništa

Vučić: Od dijaloga sa Kurtijem nema ništa

Predsednik Srbije je rekao da će 24 sata ranije obavestiti medije i posrednike iz EU hoće li tehnički prisustvovati rundi dijaloga Kosova i Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da smatra da je potpuno besmislen razgovor sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, “čovekom koji ne želi da razgovara”.

“Ne pada mi na pamet da razgovaram sve dok uhapšeni Srbi na Kosovu ne budu pušteni, sve dok ne povuku besmislene norme o kojima svi u svetu šute”, dodao je, rekavši da je potrebno da “lažni gradonačelnici” četiri opštine na severu Kosova podnesu ostavke, a specijalne kosovske jedinice da se povuku iz tih opština.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da će 24 sata ranije obavestiti medije i posrednike iz Evropske unije hoće li tehnički prisustvovati rundi dijaloga Kosova i Srbije, dodajući da “suštinski nema ništa od tog posla, a tehnički to je pitanje naše taktike”.

“Odluke ćemo donositi sami, nećemo se konsultovati ni sa kim, jedino ćemo poštovati ono što smo rekli NATO-u, komandatnu Ristući i Stoltenbergu”, dodao je Vučić.

“Situacija je komplikovana, najteža u protekle 24 godine, a narod je pod žestokim udarima ubica, lažova i prevaranata”, rekao je Vučić.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj pozvao je dvojicu zvaničnika na sastanak u Brisel, nakon novih tenzija na severu Kosova koje su počele krajem maja, kada je Policija Kosova asistirala novoizabranim gradonačelnicima u tri opštine da uđu u opštinske zgrade, što je izazvalo protest lokalnih Srba.