Vučić obećao da će kazniti Srbe koji ratuju u Ukrajini u sastavu PMK „Vagner”

Vučić obećao da će kazniti Srbe koji ratuju u Ukrajini u sastavu PMK „Vagner”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će preduzeti mere protiv Srba koji su odlučili da pređu u redove privatne vojne kompanije „Vagner” i ratuju u Ukrajini.

„Ne treba mi Vagnerova podrška, ne trebaju mi da mi aplaudiraju ili kritikuju“, naglasio je Vučić, kako piše Politiko, „pokazujući iritaciju jedini put u celom našem razgovoru“.

On je dodao da će Srbi koji su regrutovani da se bore u Ukrajini „biti hapšeni kada se vrate u Srbiju i da budu u dometu naših institucija”.

Ne regrutuju se tako u prijateljskoj zemlji“, dodao je Vučić.

Kao što je poznato, srpski dobrovoljci su učestvovali u neprijateljstvima na strani proruskih snaga u Ukrajini 2014. i 2015. godine. Zakoni Srbije zabranjuju svojim građanima da učestvuju u sukobima u inostranstvu, a za to je osuđeno nekoliko osoba.

Informacije o učešću Srba u ratu u Ukrajini na strani Rusije počele su da se šire društvenim mrežama sredinom januara. U to vreme ruski VKontakte je objavio fotografije navodnih srpskih militanata koji su stigli u region Zaporožja.

Nakon toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Rusija treba da prestane da regrutuje Srbe za učešće u neprijateljstvima na strani Vagnerovog PMC-a u Ukrajini.