Vučić o ulaganjima u Vojsku: Uz tenkove, artiljerija je majka svih ratova

Vučić o ulaganjima u Vojsku: Uz tenkove, artiljerija je majka svih ratova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, obilazeći prikaz naoružanja i vojne opreme u Nišu, da se sada ulaže 300 miliona evra u domaće proizvode za Vojsku, a biće zadovoljan kada Vojska Srbije bude imala sto haubica NORA. Vučić je prvi put javno predstavio anti-dron sistem Repelent, nabavljen iz Rusije za potrebe Vojske Srbije (VS).

Kako je rečeno tokom prikaza naoružanja i vojne opreme u Nišu povodom Sretenja – Dana državnosti, sistem je namenjen ometanju upravljanja dronovima i pokriva prostor od 30 kilometara.

„Nije snažan kao Krasuha ali je dobro oruđe“, kazao je Vučić.

Predsednik je najavio dalja ulaganja u opremanje VS, posebno u artiljeriju.

„Uz tenkove, artiljerija je majka svih ratova. To se sad vidi u Ukrajini. Artiljerija je ta koja suštinski pobeđuje na frontu. Imamo sad 18 samohodnih haubica NORA a pravi se još dosta. Kad ubacimo Tamnavu i modernizovane Gvozdike, to su strahovita, suštinska pojačanja za našu vojsku. Kad budemo imali 100 NORA moći ću da kažem da smo pristojno naoružani“, rekao je Vučić.

On je rekao da je država izdvojila sredstva za 701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije a da u naredne četiri godine treba da bude isporučeno još 846.

„Najviše će točkaša da stigne“, kazao je predsednik.

Dodao je da su pored 11 ranije isporučenih, u Srbiji stigla „jedan plus tri“ helikopetra H-145.

Vučić je kazao da će biti nabavljene dodatne bespilotne letelice CH-95 iz Kine.