Vučić: Ne postoji „Republika Kosovo“, KiM je deo Republike Srbije

Vučić: Ne postoji „Republika Kosovo“, KiM je deo Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da ne postoji „Republika Kosovo“, ni prema međunarodnom javnom pravu, ni Povelji Ujedinjenih nacija, a ni prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i da je Kosovo i Metohija deo Republike Srbije.

Vučić je posle Samita Brdo-Brioni procesa u Tivtu to rekao novinaru podgoričke Televizije „E“ koji je upotrebio reči „Republika Kosovo“ da mu ne smeta što se raduje i namerno provocira, ali da Srbija stav neće promeniti.

„Zamislite da ja vama govorim o ‘Republici Gusinji’ ili ‘Republici Pljevlja’ ili bilo šta drugo. Neću vam to govoriti, jer to ne postoji. Kosovo i Metohija je deo teritorije Republike Srbije“, rekao je predsednik na pitanje da li se može očekivati promena stava Srbije po pitanju KiM i prihvatanje kosovskih institucija i tamošnjih zakona na srpsko stanovništvo. Vučić je naveo da je ustanovljeno da taj novinar ne podržava rezoluciju 1244, niti povelju UN.

„Ustanovili smo da podržavate cepanje teritorije Srbije i secesionističke pokrete na našoj teritoriji. To je prvo što smo ustanovili. Neće biti promene stava Srbije“, poručio je on.