Vučić najoštrije osudio napad na doktora Kajtazija i njegove sinove

Vučić najoštrije osudio napad na doktora Kajtazija i njegove sinove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom nemilog događaja u kojem su pretučeni pripadnici romske nacionalne manjine doktor Branko Kajtazi i njegova dvojica maloletnih sinova, najoštrije osudio nasilno ponašanje kojem su bili izloženi.

Predsednik Srbije je ponovi da je „Beograd kosmopolitski grad u kojem svako treba da se oseća bezbedno“.

„Nećemo da dozvolimo da takvi, kao pojedinci, koji su naneli povrede doktoru Kajtaziju i njegovim sinovima, budu slika našeg glavnog grada. Za svoje nedelo moraju da odgovaraju“, istakao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da su Romi ravnopravni građani Srbije i da država ne može da dozvoli da bilo koja zajednica bude marginalizovana i diskriminisana, saopštila je pres služba predsednika.

Poželevši doktoru Kajtaziju i njegovim sinovima brz oporavak, s nadom da će nastaviti da doprinose napretku naše zemlje, Vučić je podsetio da je u Srbiji do sada realizovan niz programa u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i socijalne inkluzije, kroz koje je pružena dodatna podrška i pomoć osnaživanju romske zajednice, a da će država nastaviti sa takvim projektima.

Unija Roma Srbije najoštrije je osudila brutalni napad na doktora Branka Kajtazija i njegove maloletne sinove i pozvala nadležne da hitno istraže ovaj incident i privedu pravdi odgovorne za napad.

„Takav čin nasilja, posebno kada je motivisan nacionalnom pripadnošću, predstavlja neprihvatljivo ponašanje koje mora biti najoštrije kažnjeno. Izražavamo iskrenu zabrinutost zbog porasta incidenata koji se temelje na nacionalnoj pripadnosti, a koji ozbiljno ugrožavaju temeljne vrednosti mirnog suživota i tolerancije“, navodi se u saopštenju URS.

Poručuju da niko ne sme biti izložen fizičkom ili verbalnom nasilju zbog svoje nacionalne pripadnosti ili bilo koje druge karakteristike i da svi građani, bez obzira na svoju nacionalnost, zaslužuju da žive u sigurnom i inkluzivnom društvu.

Ističu da je neurolog Branko Kajtazi istaknuti član URS i cenjeni stručnjak u svom polju, i da je njegovo premlaćivanje napad na celokupnu romsku zajednicu i njihovu borbu za jednakost i prava.

Mediji su ranije javili da su doktor Kajtazi i njegovi sinovi napadnuti juče u dvorištu osnovne škole na Voždovcu. Slučaj je prijavljen policoiji, a lica koja su učestvovala u incidentu su identifikovana. U saranji sa Višim javnim tužilaštvom preduzimaju se mere i radnje radi rasvetljavanja događaja.