Vučić na vanrednoj sednici Vlade Srbije: U Briselu ne možemo da očekujemo bilo šta dobro

Vučić na vanrednoj sednici Vlade Srbije: U Briselu ne možemo da očekujemo bilo šta dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom današnjeg nastavka razgovora Beograda i Prištine u Briselu, da je srpska strana dobro pripremljena za dijalog, ali da ne možemo da očekujemo bilo šta dobro.

„Pred nama su teški zadaci, već 8. imamo razgovore u Briselu, mi smo pripremljeni za to ali sve to u Briselu pretvorilo se u upakivanje i stavljanje mašnice na nelegalne radnje Aljbina Kurtija, mi u tome ni na koji način nećemo učestvovati“, naglasio je predsednik Vučić dodavši da će pozicija našeg naroda biti sve teža ali mi ćemo ostati uz svoje narod i gledati kako da te probleme rešavamo koji će biti sve teži i stalni.

„Već 7. mi idemo u Pariz a već 8. su veliki razgovori sa predsednikom Makronom, imao sam dosad s njim već 19 razgovora a ovaj će biti strateški najvažniji, sa mnom će ići Siniša Mali“, kazao je on i dodao: 

„Spremili smo se za sve različite teme, a jedna je namenska industrija, spremite papire i za poljoprivredu“, Srbija nijednu svoju fabriku neće prodati 51 odsto, ali to ne treba da spreči dokapitalizaciju, a naša vojna industrija treba da triput da portaste, a naša će ove godine proizvesti triput više granata nego jedna Francuska, samo što mi naše kapactete treba da utrostručimo“, rekao je on.

„16. imamo zasedanje Parlamentarne skupštine SE a zašto sam vas sazvao jeste da formirate tim koji će da se bori, male su nam šanse ali to ne treba da znači da sad treba da sedimo i kukamo, ali treba da promenite pristup jer ako kažete argument da oni nisu država oni će vam reći da za njih 27 jesu, promenite pristup… Jedan argument je formiranje ZSO a drugi eksproprijacija za njihove policijske stanice na severu KiM“, rekao je on.

„22. imamo redovnu sednicu SB UN, loše je jer je taj izveštaj loš po nas, ostaje nam da se borimo… Ono što tražim od vas jeste da se borite, a ja ću da dam sve od sebe, a vi da se angažujete više na spoljnopolitičkom planu, lično ću zvati lidere afričkih zemalja, pa i predsednika Ugande da nam pomogne, da se borimo koliko je to moguće“, dodao je Vučić.

„Krenite u pripreme za sveukupni i politički sabor koji ćemo imati na Vaskrs i Đurđevdan sa Republikom Srpskom… Konačno, 11. će biti konačna odluka o Prištini za SE a mislim da malu šansu imamo pa tražim od vas da se borite jače više nego ikada i da se posvetite tome, to je za nas od predsudnog značaja jer ima tu i članica koje su priznale Kosovo ali koje možemo da obezbedimo da glasaju protiv ulaska tzv. Kosova u SE a to je pre svih veliki prijatelj Mađarska“, rekao je on.

„Pripremajte se i za te izbore, biće duga kampanja, 20 dana“, dodao je.

Na ovom zasedanju u najširem formatu, razmatraće se akcioni plan, odnosno odgovor države na izuzetno nepovoljnu političku situaciju, koja je kulminirala poslednjim pritiscima na Beograd kada je reč o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Takođe, očekuje se da na dnevnom redu budu i regionalne teme i ekonomski izazovi koji su pred našom zemljom.