Vučić: Molba Vladi da povećanje minimalne zarade bude skoro 14 odsto

Vučić: Molba Vladi da povećanje minimalne zarade bude skoro 14 odsto

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da se u naredna dva dana završe pregovori oko rasta minimalne zarade u 2025. godini i da je njegova molba Vladi Srbije da to povećanje bude skoro 14 odsto, kako bi prvi put minimalna zarada pokrila minimalnu potrošačku korpu.

„Ja bih mnogo voleo, pošto smo izračunali da bi bila pokrivena minimalna potrošačka korpa koja je oko 53.500 dinara, kada bi to bilo moguće, a to bi bilo baš veliko povećanje minimalne zarade od skoro 14 odsto i molim Vladu da još jednom to sagleda“, rekao je Vučić za Pink.

Kaže da je to svima u Vladi rekao u lice. „Dakle, siguran sam da bi sindikati bili zadovoljni, radnici pre svega bi bili zadovoljni, obični ljudi bi bili zadovoljni. E sad, poslodavci ne mogu da budu nezadovoljni, država na sebe preuzima dobar deo tih troškova, pre svega kroz veći deo neoporezovane zarade, dakle, i na druge načine, tako da verujem da su to važne teme i mnogo toga značajnog je pred nama i nadam se i uveren sam da ćemo uspeti da nastavimo ovakvom stopom rasta, da možemo za 11 odsto da uvećamo penziju i da od 1. decembra budu isplaćeni penzioneri“, rekao je Vučić.

Naglasio je da se nada da u narednom periodu možemo po prvi put u istoriji Srbije da dobijemo investicioni kreditni rejtig od bar dve velike svetske rating agencije – Fič i Standar and Purs. „I ako bismo to uspeli, to bi bilo od izuzetnog značaja, a sve ovo je korak ka tome“, rekao je Vučić.