Vučić: Milatović i Spajić da kažu li sam vršio pritisak da se usvoji rezolucija o Jasenovcu

Vučić: Milatović i Spajić da kažu li sam vršio pritisak da se usvoji rezolucija o Jasenovcu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića da li je on bio idejni tvorac rezolucije o genocidu u Jasenovcu i da li je vršio pritisak na njih da se taj dokument usvoji u crnogorskom parlamentu.

„Molim ih da izađu u javnost i da objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se izvinjavaju danonoćno, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da sa tim ima veze Beograd i ja lično“, kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Poručio je da ih nijednom nije pozvao telefonom, kao ni predsednika Skupštine Andriju Mandića, prenose Vijesti.

Novinarka je, postavljajući pitanje Vučiću, rekla da su hrvatski mediji „napisali da se iza rezolucije o Jasenovcu krije Vaš mračni plan da napravite u Crnoj Gori srpsku Belorusiju“.

„Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje na fantazmagorične katarze kroz koje mora da prođe kroz tobožnjeg sopstvenog zločinačkog i lošeg ponašanja u prethodnom periodu, a to katarzično ponašanje mora da traje uvijek decenijama i vekovima , makar vam niko ne objasnio zašto je to tako… Dakle, kad god bi se Srbija ekonomski podizala, predstavljala politički faktor koji više nije potpuno beznačajan i kad njeni političari više ne bi govorili samo ‘izvinite zbog toga što ste nas ubijali, kao što su naši govorili donedavno za Jasenovca, Jadovno… uvek bi se pravila koalicija u regionu, nekad sastavljena od jednih, nekad od drugih, ali bi neki bili stalno prisutni, poput Hrvatske“, rekao je Vučić.

Kaže da su „oni napisali“ više tekstova o njemu od početka godine u svojim medijima, nego o predsedniku i premijeru Hrvatske zajedno.

„To dovoljno govori ne samo o njihovoj opsednutosti, nego i ponešto dobro o meni“, dodao je.

Osvrnuo se na pisanja o rezoluciji o Jasenovcu.

„Pošto je za njih velike i jake sramota da nešto Crna Gora malena uradi kako oni misle, naravno krivac mora da bude Vučić, ko će? Kao što Sarajevu uvijek ne može da bude kriva Banja Luka, uvek mora biti Vučić, jer oni su mnogo jaki i veliki, kako Banja Luka da im pravi problem, mora da bude Vučić taj“, kazao je predsednik Srbije.