Vučić: Kurti odbio plan Šolca i Makrona da gradonačelnici Albanci podnesu ostavke

Vučić: Kurti odbio plan Šolca i Makrona da gradonačelnici Albanci podnesu ostavke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su, na osnovu plana nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Albanci koji su izabrani za gradonačelnike opština na severu KiM sa osvojenih samo 3,4 odsto glasova birača, trebalo da podnesu ostavke, a da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takav plan odbio.

Vučić je rekao u intervjuu za „Pavlović tudej” da su Šolc i Makron osmislili plan za rešavanje pitanja albanskih gradonačelnika, ali da, na njihovo veliko zaprepašćenje, ishod nije bio baš u skladu sa njihovim očekivanjima.

„Trebalo je, prema planu Šolca i Makrona, na osnovu onoga što smo čuli u Kišinjevu, da ti ljudi (gradonačelnici Albanci) podnesu ostavke. Kurti je odbio da podnesu ostavke”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da se sada od Srba traži da zahtevaju izbore u opštinama na severu KiM, a kosmetski Srbi neće da učestvuju na izborima jer Kurti nije formirao Zajednicu srpskih opština.

„Na kraju, Srbi uvek budu pod velikim pritiskom, jer Srbi uvek žele da biraju mir, a Kurti hoće da provocira da mira nema. I to je suština”, ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da albanski gradonačelnici izabrani sa 3,4 odsto glasova na celoj teritoriji severa KiM nemaju legitimitet.

„Zamislite da neko u Srbiji dobije tri odsto glasova i kaže „Ja ću vladati, hapsiću, tucći i sve ostalo”, naveo je Vučić.

Predsednik je ukazao da bi Srbija u tom slučaju bila na svim crnim listama sveta.

Predsednik Srbije je istakao da je očigledno da je Kurtijev cilj potkopavanje mira, zbog čega su Srbi, kako je rekao, „sve vreme uhvaćeni između čekića i nakovnja”.

Vučić je istakao da se Beograd tome mora suprotstaviti i pokušati da očuva mir i da racionalnim argumentima objasni partnerima na Zapadu o čemu je reč.