Vučić: Kurti nije hteo da razgovara u Briselu, Priština želi samo priznanje tzv. Kosova

Vučić: Kurti nije hteo da razgovara u Briselu, Priština želi samo priznanje tzv. Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Aljbin Kurti nije hteo da razgovara u Briselu i da nije došlo do dijaloga, jer Priština ne želi dijalog, već samo priznanje tzv. Kosova.

„Da li nije hteo, nije smeo, nije želeo, to je manje više njegova stvar. Do dijaloga nije došlo, jer oni dijalog ne žele. Oni su čak kroz pomenuta tri uslova želeli de jure priznanje. Ovo više nije de fakto, ovo je de jure priznanje i to je ono što su tražili, to je ono što su želeli“, rekao je Vučić za TV Pink.

Kaže da Kurti nije hteo da razgovara, dok mi jesmo i to o svakom sporazumu.

„Hteli smo da razgovaramo o tome kako kompromisima da rešimo probleme, ali kao što sam rekao i pre samog sastanka znao sam da oni na to nisu spremni i da ih takve stvari ne interesuju. Hapšenja i progon Srba na koje više niko ne reaguje, koji su postali svakodnevica i uobičajeni i za međunarodnu zajednicu govori o tome da oni i ne znaju baš šta bi da rade sa Kurtijem, a istovremeno ih to mnogo i ne sekira“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić rekao je večeras da je odluka španskog parlametna da ne izglasa inicijativu pojedinih katalonskih stranaka o priznavanju tzv. Kosova očekivana i zahvalio je na tome, kako je istakao, španskim prijateljima.

„To pokazuje koliki je njihov strah od separatizma u Španiji, što je logično, ali im zaista iskreno hvala. Pokazali su da su prijatelji međunarodnog javnog prava“, rekao je gostujući na TV Pink.

Za inicijativu poslanika pojedinih katalonskih stranaka danas je glasalo samo 25 poslanika u španskom parlametnu, dok je 293 bilo protiv.

Vučić je izjavio kako je primetio da se uređivačka politika TV Pink sve više približava zapadnom narativu, dok se, kako kaže, programi nekih drugih televizija približavaju istočnom, ili ruskom narativu, na šta je građanima Srbije poručio da on kao predsednik države neće da menja politiku zemlje, bez obzira kako radile televizije.