Vučić: Kolektivni Zapad pripremio „savršenu oluju“ protiv Srbije, uradili smo najviše moguće

Vučić: Kolektivni Zapad pripremio „savršenu oluju“ protiv Srbije, uradili smo najviše moguće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se naša zemlja, povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, suočila sa „savršenom olujom“ koju je protiv nas pripremio kolektivni Zapad, ali da rezolucija nije doneta jedinstveno, kako su očekivali, jer su potcenili našu zemlju. Ne želim da umanjim srebreničke žrtve, ali ne možemo da dozvolimo da se Srbi proglase genocidnim narodom, kaže Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je po povratku iz Njujorka gde je izglasana rezolucija o Srebrenici da su u gotovo nemogućim uslovima uspela da urade najviše moguće za našu zemlju. „Suočili smo se sa predlogom koji je Nemačka najjače gurala protiv interesa Srbije, a protiv je bio i ceo kolektivni Zapad“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nije siguran da kod nas postoji jasna vizura onog šta se dogodilo u Njujorku.

Napomenuo je da smo se suočili sa predlogom Nemačke koje je najsnažnije gurala Analena Berbok. 

„Mi smo se suočili sa najtežom temom. Protiv nas je to bila kao savršena oluja, jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad, dakle EU, plus ovi što nisu EU a kao da jesu, ali su još jači zaštitnici prekookeanskih interesa – Švajcarska, Norveška, San Marino, Andora, Lihtenštajn i svi ostali“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Dodao je da su tu protiv Srbije bili i Amerika, Kanada, kao i Australija i Novi Zeland.

Prema njegovim rečima, računali su da mi možemo da obezbedimo osam glasova ‘protiv’ i do 40 uzdržanih glasova. Međutim, kako je rekao, mi smo se tome posvetili.

„Maštali smo da u zbiru imamo više. Stvarni odnos glasanja o rezoluciji o Srebrenici je 84 ‘za’ i 107 država koje nisu glasale za rezoluciju. Od 191 države koje su imale pravo glasa, 107 nije glasalo ‘za'“, istakao je Vučić.

Napomenuo je da je 43,5 odsto onih koji su glasali za Rezoluciju..

„To su sve trikovi – zašto nisu išli na Savet bezbednosti. Tema je takva da niko neće da ide protiv“, naveo je Vučić.

Naveo je i da je na glasanju bilo “dva pozitivna iznenađenja“, kao i “makar osam negativnih“, i dodao da je tako nešto bilo očekivano, pošto je pritisak stalno rastao. Zahvalio se Kini i Belorusiji što su glasale protiv usvajanja.

“Ja neretko zaboravim Belorusiji da se zahvalim, jer se to negde podrazumeva da budu s nama. Naravno, tu je i Moskva, ali posebno hvala Viktoru Orbanu, jer je pokazao da je premijer bratske zemlje i naroda. Hvala i velikom broju arapskih zemalja“, rekao je predsednik.

Dodao je da je među arapskim zemljama, 11 glasalo za usvajanje, i isto toliko protiv, a od 54 afričke zemlje, 37 nije glasalo za usvajanje.