Vučić je odbio poziv Vladimira Putina zbog posete Donalda Tuska

Vučić je odbio poziv Vladimira Putina zbog posete Donalda Tuska

Premijer Poljske Donald Tusk boraviće u Beogradu 23. i 24. oktobra, saznaje Nova. On je zapravo ta “mnogo važna poseta”, zbog koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS.

Pomenuti samit ove godine se održava u Kazanju i traje od 22. do 24. oktobra. Poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio je javno Vladimir Putin.

On se početkom prošlog meseca sreo s potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku, na marginama Istočnog foruma i tom prilikom rekao:

“Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti“.

Dan kasnije, Aleksandar Vučić je odbio poziv.

“Imamo mnogo važnih poseta, kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a na pozivu i predsedniku Putinu. Imamo i Njujork, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sednice generalne skupštine UN“, rekao je Vučić novinarima i naveo da u to vreme Beograd obeležava 80 godina od oslobođenja.

Da se vratimo na tu “gužvu u šesnaestercu” i mnogo važnu posetu, koju je spominjao predsednik.

Reč je o Donaldu Tusku, premijeru Poljske, koji će u Beogradu biti 23. i 24. oktobra.

Tusk je, inače, bio dugogodišnji predsednik Evropskog saveta. Bio je na čelu i Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član od 2016. godine i Srpska napredna stranka.