Vučić: Gotovo izvesno da nema dogovora oko tablica

Vučić: Gotovo izvesno da nema dogovora oko tablica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je gotovo izvesno da neće biti dogovora u dijalogu sa Prištinom oko tablica.

„Oko KiM tablica ne možemo ni da razgovaramo, kako mi to sada izgleda ni da pregovaramo i tu je gotovo sasvim sigurno da neće biti nikakvog pomaka. Oni hoće da kažu da možete da budete s BG tablicama u Mitrovici, ali ne možete da budete sa KM tablicama jer Kosovska Mitrovica ne može da bude deo Srbije“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da bi sve bilo lakše kada bi Priština prihvatila da Srbi mogu sa dokumentima iz centralne Srbije da prelaze administrativnu liniju.

On je podvukao i da je sve to samo jedan mali deo problema, jer, kako kaže, ostaju tablice, ZSO… kao i da je samo „pitanje trenutka kada ćemo doći u veću i težu krizu“.

Vučić je rekao da će sutra predstaviti rezultate razgovora sa Lajčakom i Eskobarom, a da će danas posle podne imati nastavak telefonskih konsultacija.

On je naveo da Srbija pokušava na svaki način da se ponaša konstruktivno čuvajući mir, stabilnost i naše interese i da garantuje bezbednost i sigurnost našeg naroda na KiM.

„Ono na šta su mene pozvali posrednici je poštovanje sporazuma iz 2011. I ja sam rekao da smo mi spremni na to, ali da odrđene stvari tamo ne pišu i da ne možete da nas terate da prihvatimo nešto što ne piše“, rekao je on.

Bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), neće moći da se krene nigde napred kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, istakao je Vučić.

Vučić je kazao da se mnogi u Srbiji prave naivni i kažu da ne znaju kakva je situacija na KiM, uz konstataciju da je najlakše prebacivati krivicu onome ko nije nimalo kriv za sadašnje stanje.

Kazao je da su ga Lajčak i Eskobar pozvali na poštovanje sporazuma iz 2011.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča.

„Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO“, poručio je on.