Milatović sa Vučićem: Okreće se novi list u našim odnosima, uskoro i ambasadori

Milatović sa Vučićem: Okreće se novi list u našim odnosima, uskoro i ambasadori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je posle sastanka sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem da su potvrdili da su jačanje bilateralnih veza i što tešnja saradnja od ogromne uzajamne koristi, kao i da su dobri odnosi važni zbog građana obe zemlje. Crnogorski predsednik Jakov Milatović ukazao je da uprkos činjenici da je Srbija u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore, ali da uprkos tome, dve zemlje nisu razmenile ambasadore. Poručivši da se ovom njegovom posetom Beogradu okreće novi list u međusobnim odnosima, kazao je da će njegova zemlja imenovati ambasadora u Srbiji odmah po formiranju nove vlade, dok je od Vučića dobio uveravanja da će Beograd to učiniti vrlo brzo.

Vučić je istakao da Srbija i Crna gora imaju veliku trgovinsku razmenu imajući u vidu veličinu zemalja, a proporcionalno broju stanovnika – najveću na svetu.

„Za Srbija je Crna Gora važan partner, i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti, i zbog velikog broja srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji. Trudimo se da naše odnose unapredimo, da budu neuporedivo bolji“, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Milatovićem u Palati Srbija.

Dodao je da su razgovarali u izgradnji autoputeva koji će povezati dve zemlje, daljom izgradnjom železničke pruge i daljim povezivanjem u energetskom smislu.

Kazao je da je Srbija zainteresovana za kupovinu tečnog gasa, pošto bude otvoren LNG terminal u Baru, i da bi na taj način mogli da nabavimo 2,7 miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou, što nije dovoljno, ali je od pomoći.

Rekao je i da su razgovarali otvoreno, civilizovano i normalno, što je preduslov za dalje građenje poverenja, kao i da mu ne pada da od bilo koga traži nešto što on neće, „nikome ni na senku nećemo da stanemo“.

Milatović je podsetio da je kada je preuzimao ulogu predsednika, rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti i unapređenje dobrosusedskih odnosa, i da, imajući u vidu evropsku perspektivu dve zemlje, posle posete Briselu, „poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak“.

Uputio je i javni poziv Vučiću da poseti Podgoricu.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović doputovao je juče u prvu zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića na večeri u Beogradu, uz poruku da je uveren da otvaraju nove odnose između dve zemlje.

Milatović je rekao na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući, da dolazi u Beograd „u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje“.

Milatoviću je danas, pre početka sastanka sa Vučićem, ispred Palate Srbija u Beogradu upriličen svečani doček uz intoniranje himni dve zemlje.