Vučić: Cilj Prištine i dela međunarodne zajednice da se Srbi proteraju sa Kosova

Vučić: Cilj Prištine i dela međunarodne zajednice da se Srbi proteraju sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je vlast u Prištini i deo međunarodne zajednice da za cilj imaju proterivanje Srba sa severa Kosova i Metohije, jer je to, kako je naveo, za njih jedini način da se problem Kosova reši.

Vučić je posle razgovora sa patrijarhom Porfirijem, rekao da je poglavara Srpske pravoslavne crkve upoznao sa sveukupnom situacijom na Kosovu, kako iz političkog, tako i iz bezbednosnog ugla.

Ocenio je da jučerašnja zabrana ulaska patrijarhu na Kosovo, „najbolje govori o onima koji su to organizovali, a to je samo delimično Priština režirala.“

„Dovoljno je bilo da pogledate iz saopštenja, jer ceo dan su najavljivali da će to oštro da osude, a onda su to tako oštro osudili da me je bilo sramota da to čitam. Ispalo je da smo mi Srbi krvi što imamo SPC i što je patrijarh želeo da ode u Pećku patrijaršiju“, kazao je Vučić.

Upitao je zbog čega „neko tako histerično insistira na uklanjanju barikada“, a onda je i sam ponudio odgovor: „Zato što je potrebno da Srbi budu proterani sa severa Kosova i Metohije, zato što je to za njih jedini način da reše problem, govorim o abancima i delu međunarodne zajednice.“

„Oni vam tobož sa pravom govore: ‘Curi vam vreme, pustićemo Kurtija, on će onda da izvrši sve što treba’. Samo da znamo da svi vi želite sukobe, ubijanje srba, radovaćete se pogibiji srpskoj, jer je za vas važnije da se potvrdi teritorijalni integritet tzv. Kosova nego koliko će srpskih glava da strada“, rekao je Vučić.

Dodao je i kako o teritorijalnom integritetu govore oni koji su „zajedno sa NATO otimali i gazili teritorijalni integritet Srbije“.

Vučić je rekao i da Srbi nisu tek tako postavili barikade, i odlučili da budu napolju po kiši i snegu, već da su pokrenuli proteste zato što ih već deset godina lažu da će se formirati ZSO, zato što im se oduzima pravo glasa, zato što se ljudi hapse…

Vučić je dodao i kako se putevima koji su blokirani barikadama ne kreću Albanci, već samo Srbi sa severa Kosova koji inače, kako je rekao podržavaju takav vid protesta.

Kazao je i da su u toku razgovori sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sppecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Pokušavamo i dajemo sve od sebe da sačuvamo mir, da se izborimo za mir, da dođemo do nekog kompromisnog rešenja“, rekao je Vučić, ali je izrazio bojazan da čak i ako do nekog dogovora dođe, iako u to sumnja, biće nešto novo za 10, 15 dana.

„Jer njihov konačni cilj je izbacivanje Srbije sa Kosova i Metohije za sva vremena, i izbacivanje apsolutno neposlušnog srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić i Srbima sa Kosova poručio da je država uz njih i da nema predaje.

Patrijarh Porfirije je, posle razgovora sa Vučićem, uputio molbu predsedniku Srbije, vlastima u Prištini, ali i međunarodnoj zajednici da se mir sačuva po svaku cenu , i da ljudski životi treba da budu interes veći od svakog interesa.