Vučić: Bio4 Kampus velika stvar za našu zemlju – to je budućnost

Vučić: Bio4 Kampus velika stvar za našu zemlju – to je budućnost

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za Bio4 Kampus, koji će biti novi Bioekonomski centar u Evropi, da je to velika stvar za našu zemlju i nešto što predstavlja budućnost.

Vučić je rekao da je podržao ideju za izgradnju Bio4 Kampusa iako o tome ništa nije znao, ali da je razumeo da je nešto što je dobro za Srbiju.

Kazao je da je njegova zasluga u tome što je tražio od ministra finansija Siniše Malog da obezbedi sredstva za taj projekat, a koja nisu mala.

Vučić je naglasio da će sigurno biti potrebno više od sada predviđenih 450 miliona evra i da će verovatno sa novim troškovima koji se budu pojavili i novim idejama to doći do 600 miliona evra.

Vučić je kazao da će Bio4 Kampus okupiti sedam fakulteta i devet naučnih instituta i dodao da će biti zaposleno više od 1.000 doktora nauka.

Kako je dodao to će biti zajednička prednost celog regiona u odnosu na druge regione.

„I kada čujete da kompanije poput Japanske Takede, Korejskog SE BioSense-a, Kineskog BGI-a, Švajcarskog Roša, Engleske AstraZeneca ili Američkog Pfizera i sve one koji će da rade sa Bio 4 kampusom, onda vam je jasno šta je to što ćemo uspeti da napravimo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Institut za veštačku inteligenciju, instituti za hemiju, tehnologiju, metalurgiju kao i saradnja sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje doneće i nova rešenja u oblasti molekularne genetike, genetičkog inženjerstva i mnogih drugih stvari.

Na svečanosti su predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović isekli tortu čime su ozvaničili početak izgradnje Bio4 Kampusa.