Vučić: Oštriji pristup oko Kosova, nervoza Zapada pred ruske izbore

Vučić: Oštriji pristup oko Kosova, nervoza Zapada pred ruske izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost da će se situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske postavljati na sve oštriji način u narednom periodu. Takođe, naveo je da će Zapad postajati sve nervozniji pred ruske izbore zakazane za 17. mart. Vučić je istakao da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati ostvariti uspehe na međunarodnom nivou, uz pomen izbora na Tajvanu i za Evropski parlament.

Vučić je najavio očekivani rast srpske ekonomije prema procenama MMF-a, koji iznosi 3,6% u 2024. godini, ali je dodao da bi taj rast mogao iznositi i četiri odsto, otvarajući mogućnost za dalje povećanje plata i penzija. Istakao je potrebu za očuvanjem visokih prihoda u državnoj kasi kako bi se podržao ekonomski rast.

Što se tiče ekonomske situacije u EU, Vučić je predvideo da će četvrti kvartal biti nula ili na minus 0,1, što predstavlja nastavak recesije. Ipak, naglasio je da Srbija, kroz investicije u infrastrukturne projekte, može zadržati deo rasta, čak i kroz dodatno podsticanje potrošnje i povećanje investicija, zavisno o geopolitičkim okolnostima.