Vučić: Amerikanci prave poseban blok u Evropi

Vučić: Amerikanci prave poseban blok u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Amerikanci prave blok unutar Evrope, koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Naglasio je da ako tome dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike.

„Amerikanci prave jedan blok unutar Evrope, poseban blok koji će činiti Poljska, Baltičke zemlje i Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske po broju stanovnika. Ako dodate tome i Rumuniju, onda taj kvintet ili sekstet postaje najmoćniji u Evropi, a pod direktnim je uticajem Amerike“, rekao je Vučić za tv Pink.

Dodao je da će semenjati dinamika našeg odnosa sa Evropom, i da želi da se nada da će to biti u pozitivnom svetlu.

„Ali za nas postoje ograničavajući faktori, a to su sankcije Rusiji i Kosovo i Metohija. Mislim da će se u međuvremenu dogoditi još mnogo toga. Bajdenov akt o smanjenju inflacije, koji je genijalan, čime su naterali kompanije iz EU da se sele u Ameriku, oni će se sada dogovoriti sa Evropom da za evropske zemlje to ne važi. Uzeće kompanije poput Volskvagena i radna mesta. Dogovoriće se da to ne važi, ali da moraju da sprovode mere prema Kini kakve sprovodi i Amerika“ rekao je on.

Vučić je istakao da je vidna promena prema NR Kini, i da je prvi put predsednica EK Ursula fon der Lajen upotrebila sintagmu strateški rival, što je američki termin.

„Biće isti odnos Evrope i SAD prema Kini. Biće interesantno. Zato će biti interesantna poseta Kini Ursule fon der Lajen i Emanuela Makrona. I mi moramo da gledamo sebe, kako ćemo da sačuvamo svoju zemlju“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao i da moramo da se izborimo sa svim problemima sa kojima se suočavamo, i da se nada da ćemo uspeti.

Govoreći o situaciji u Ukrajini kazao je:Vučić se osvrnuo na izjavu austrijskog novinara Kristijana Veršuc, koji je rekao da je od srpskog predsednika saznao da će početi rat u Ukrajini.

„Nije to neka velika tajna, mogli ste da pogledate i u arhivi televizije moje izjave od 25. novembra, kada sam bio u Sočiju kod predsednika Putina. Ja sam tada rekao da očekujem da nam se priprema mnogo toga teškog u svetu. Ne zato što mi je Putin bilo šta slično rekao, ja njega dovoljno dobro poznajem. I ja sam razumeo šta će se desiti u Ukrajini“, kaže predsednik, i dodaje da je Putin ranije uvek govorio mnogo o Ukrajini, a na tom sastanku nije pričao ni tri minuta.

On je dodao da nije prorok, već je samo slušao i ređao činjenice.

Vučić je rekao da je njegov zadatak da proba da sačuva zemlju od rata, ali i da sačuva sve političke principe.

On je pozvao sve građane Srbije da 22. aprila dođu u Batajnicu, gde će biti prikazano sve što imamo od naoružanja.

Istakao da je ponosan što vidi da konkurs za specijalne snage Vojske Srbije ide jako dobro i ističe da će osnovna plata biti 2.000 evra.

„Naša vojska snaži i biće mnogo jača, prijavio se veliki broj mladih ljudi“, rekao je Vučić.

Kako je kazao, ovog puta imamo povećan broj ljudi iz Šumadije i centralne Srbije.

„Bez vojske ste ništa, postajete lovina za lešinare i ne možete ni da postojite. Zato vojsku i gradimo i radimo sve što možemo da nam bude snažnija. Vojska naša je 10 puta snažnija nego što je bila pre 10 godina“, rekao je Vučić.

On je najavio da će nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biti održana za sedam ili osam dana.

Predsednik Srbije je, komentarišući sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao da će napraviti strateški savet, da može da se sarađuje sa Mađarskom po više pitanja. Kako kaže, Mađarska je već sada peti trgovinski partner Srbiji.