Vučević: Voleo bih da znam da je kraj problemima na KiM moguć, ali plašim se da nije

Vučević: Voleo bih da znam da je kraj problemima na KiM moguć, ali plašim se da nije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da bi voleo da zna da je kraj problemima na teritoriji Kosova i Metohije moguć, ali da se plaši da nije i da će međunarodna zajednica reagovati.

„Ponovo su zabranili (privremene vlasti u Prištini) ulazak na teroritiju KiM“, kazao je on za RTS i dodao da je drugačija situacija, srpska Vlada bi svečanu sednicu povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu održala u Gračanici, a ne u Kruševcu.

Takođe je rekao da je na jučerašnjoj sednici bilo reči i o položaju Srba na KiM, njihovom zaposlenju i drugim vidovima pomoći.

„Ali i uz sve ove nemoguće okolnosti, na teritoriji KiM uspešno smo sproveli završne ispite u osnovnim školama“, istakao je premijer.

Napomenuo je da iako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi svoju politiku, Srbi moraju da budu strpljivi i da razumeju okolnosti.

Vučević je podsetio da su predstavnici vlasti u Prištini u petak izvršili napade na određene objekte Elektroprivrede Srbije.

On je poručio da je najvažnije da se sačuvaju mir i stabilnost, jer su oni preduslov da razvijamo ekonomiju, da imamo veće plate i penzije, gradimo puteve, škole, obdaništa.

„Verujem da ćemo imati znanja, odlučnosti i mudrosti da srpski brod vodimo u mirne vode, iako su uzburkani talasi, odnosno vremenski uslovi, gledano geopolitički, nisu idealni“, rekao je premijer.

On je dodao da je u u hijerarhiji vrednosti najvažnija i od naroda najpodržanija, sloboda.

„Bez slobode ne možete da živite normalno i stvarate sve ove stvari. Moramo da pravimo dobar balans, da ne izgubimo slobodarski duh, ali i da čuvamo mir i stabilnost i u svakom smislu razvijamo državu“, poručio je Vučević.

Naveo je i da su nam potrebni sabornost, mudrost i dobro razumevanje svega što nam se dešava i što nas okružuje.