Vučević: Svi građani imaju jednaka prava, Bošnjaci više da konkurišu u institucijama

Vučević: Svi građani imaju jednaka prava, Bošnjaci više da konkurišu u institucijama

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas odgovorajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije u vezi sa većim učešćem Bošnjaka u državnim organima da Srbija nema problem, ni politički ni suštinski da bošnjačka zajednica bude jednako tretirana u svim institucijama u svim delovima Srbije i pozvao ih da konkurišu.

„Treba motivisati sve građana, bez obzira kojoj naciji pripadaju, da imaju prava da konkurišu i u odbrambenim snagama, policiji, pravosudnim oraganima…“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanje poslanika Ahmedina Škriljeja iz Stranke demokratske akcije Sandžaka u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima.

On je to rekao na pitanje Škriljeja u kom roku vlada planira da usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, službama bezbednosti i drugim republičkim institucijama i organizacijama sa nacionalnom strukturom stanovništva u kako je rekao, sandžačkim opštinama i da omogući srazmernu zastupljenost bošnjačkog naroda u tim institucijama.

Vučević je dodao da to nije samo pitanje koje može statistički da se posmatra i naveo da je interes Srbije da struktura svih organa odražava stvarnu sliku i priliku Srbije, kao i da se pokaže da svi građani imaju jednaka prava po Ustavu i po zakonima.

Naveo je da ostaje pitanje da li su svi motivisani da uzmu učešće u državnim strukturama i rekao da smatra da bošnjačka zajednica ima značajan uticaj u učešću u vlastima od lokalnog do republičkog nivoa.

„Možda u nekim segmentima nedostaje Bošnjaka, negde fali možda pripadnika srpske zajednice ili nema dovoljno u srazmeri sa strukturom stanovništva, ali to je nešto što život diktira i ne možete prostom matematikom niti prostim nacionalnim ključem kroz neke administrativne mere to nametati“, rekao je Vučević.

On je kao nekadašnji ministar odbrane istakao da Vojska Srbije po prvi put ima Bošnjaka u generalskom činu, kao i da ima Bošnjaka člana generalštaba VS.

„Što je zaista na ponos svih nas, kao što i funkcionisanje verske službe Vojske Srbije apsolutno ravnopravno i jednako tretirano“, rekao je premijer.

Naveo je da je upoznao dosta Bošnjaka u Vojsci Srbije i rekao kako bi voleo da ih bude još više.

„Uvek su revnosno, savesno izvršavali sve svoje zadatke i obaveze kao pripadnici oružanih snaga naše države, ne dovodeći u pitanje svoju lojalnost našoj majci Srbiji“, rekao je Vučević.

Naveo je da ne voli politizaciju ovakvih podataka u cilju politike i poručio da, ako će se neko baviti zaštitom neke nacionalne i verske grupe, mora objektivno tome da pristupa.

Vučević je rekao da se mora čuvati mir među narodima u Srbiji i podsetio kako u jugozapadnoj Srbiji postoji veliki broj investicija.

Naveo je da bi voleo da Škriljej podrži borbu državnih organa protiv verskog ekstremizma i podsetio da su svi predstavnici Islamske zajednice podržali korake države u borbi protiv ekstremizma.

Vučević je podsetio da njegova vlada ima dva ministra iz bošnjačke zajednice, što prema njegovim rečima, „predstavlja dobar primer“ zastupljenosti.

„Mislim da je to dobra poruka, da je to dobar primer kako bošnjački narod treba da bude predstavljen u svojoj državi i u najvećim institucijama“, rekao je Vučević.

Ministarka pravde Maja Popović povodom pitanja Škriljeja rekla je da je resorno ministarstvo nakon izmena seta pravosudnih zakona, pristupilo izradi podzakonskih akata i u pravilniku o postupku za izbor sudija i predsednika sudova i definisalo odredbu koja govori o zabrani diskriminacije.

„Pri predlaganju za izbor sudija i predsednika suda zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu. Pri predlaganju za izbor sudije kao i pri izboru sudije vodi se računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina i poznavanju stručne pravne terminologije na jeziku nacionalne manjine koja je u službenoj upotrebi u tom sudu“, rekla je Popović.

Popović je navela da je u prethodnom periodu veliki broj i mađarske i bošnjačke nacionalnosti izabran na pravosudne funkcije i da se radi na tome da njihov broj bude još veći.

„Pozivamo pripadnike nacionalnih manjina i naravno i Srbe, zato što je sve teže naći kadrove imajući u vidu da mladi ljudi sve se teže opredeljuju za ova izuzetno teška zanimanja koja su uvek bila jako cenjena. Vlada Srbije će u narednom periodu raditi na poboljšanju uslova za zaposlene u pravosuđu Naravno, plate rastu kao i svima drugima u javnom sektoru i učinićemo sve da ponovo ovo zanimanje bude atraktivno“, rekla je ona.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da je tema o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, koja je pokrenuta tokom poslaničkih pitanja u Skupštini, prepoznata i u radu resornog ministarstva, a da je reč o ustavnom načelu i da član 77. govori o tome.

„Mi smo vlada koja je posvećena doslednoj primeni normativnog okvira i u tom smislu nastojimo obezbediti sve pretpostavke kada je u pitanju primena ovog načela“, rekao je on.

Žigmanov je rekao da je etnosenzitivna statistika nedostatak u toj oblasti i da se na tom poboljšanju radi, a sve u cilju da se izrade podaci u praćenju stanja među zaposlenima u javnom sektoru, kako bi postojala racionalna slika o broju zaposlenih po kriterijumu pripadnosti nacionalnim zajednicama, prenosi Tanjug.