Vučević razgovarao sa kineskim zvaničnikom o snažnoj saradnji u oblasti odbrane

Vučević razgovarao sa kineskim zvaničnikom o snažnoj saradnji u oblasti odbrane

Sastanak potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Miloša Vučevića sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Kine generalom DŽang Jousjom odražava značaj saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje. Ova saradnja je ocenjena kao razvijena, intenzivna i konstantno unapređivana.

Posebno je istaknuto da lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga doprinose čvrstom prijateljstvu između Srbije i Kine. Takođe je istaknuta podrška Kine očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa, posebno na pitanju Kosova i Metohije.

Saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Kine, posebno u vojnotehničkom sektoru, je naglašena kao najrazvijenija i dinamična. Ministar Vučević istakao je mogućnosti daljeg unapređenja ove saradnje, posebno u oblastima opremanja bespilotnim letelicama i sistemima protivvazduhoplovne odbrane.

Ova vrsta saradnje ima strategijski značaj i doprinosi jačanju odnosa između Srbije i Kine, i očuvanju vojne i odbrambene sigurnosti oba naroda.