Vučević: Očekujem jače pritiske oko Kosova, posebno tokom Samita Berlinskog procesa

Vučević: Očekujem jače pritiske oko Kosova, posebno tokom Samita Berlinskog procesa

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je sinoć da očekuje pojačane pritiske u vezi s pitanjem Kosova i Metohije, posebno u svetlu predstojećeg Samita Berlinskog procesa koji će se održati u ponedeljak. Vučević je izrazio zabrinutost zbog mogućih provokacija Prištine tokom ovog sastanka, napominjući da su u prošlosti slični događaji obeleženi neprimerenim akcijama Prištine kada su održavani sastanci na višem nivou.

„Plašim se da ćete u ponedeljak videti neku novu provokaciju Prištine… nadam se da toga neće biti, ali imam zebnju da će Kurti nešto uraditi“, rekao je Vučević za RTV. On je istakao važnost Berlinskog procesa za regionalnu stabilnost, naglašavajući da je doprinos bilo kakvim inicijativama koje doprinose miru i razvoju u regionu izuzetno važan za Srbiju.

U vezi sa posetom Berlinu, Vučević je izjavio da ne ide sa strahom, već s oprezom, naglašavajući da postoji mogućnost da neki učesnici skupa iskoriste priliku da optuže Srbiju za remetilački faktor. Pozitivan ishod je, kako je istakao, saglasnost Prištine da ukine zabranu ulaska srpske robe na Kosovo i Metohiju, što je važan korak za snabdevanje srpske zajednice.

„Važno nam je da srpska zajednica dobije uredno snabdevanje hranom, lekovima i potrepštinama za normalan život“, dodao je Vučević. Takođe je naglasio da će se nastaviti razgovori u okviru CEFTA-e, gde će UNMIK ostati potpisnik sporazuma.

Vučević je napomenuo da će Kurti biti prisutan u Berlinu, ali da ne planira bilateralni sastanak s njim. Njegov fokus ostaje na očuvanju interesa Srbije i mira u regionu. On je takođe govorio o izazovima s kojima se Srbija suočava, uključujući pritiske oko uvođenja sankcija Rusiji, ali je istakao da Srbija neće odustati od svoje politike.

„Ne mogu da isključim ni pritiske oko Republike Srpske i pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma“, zaključio je Vučević.