Vučević odbacio optužbe iz Belgije o izvozu municije u Rusiju

Vučević odbacio optužbe iz Belgije o izvozu municije u Rusiju

Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je kao lažnu optužbu iz Belgije da je firma iz Valonije prodala komponente, tehnologiju i opremu za proizvodnju municije kompaniji „Jugoimport-SDPR“ za fabriku u Uzićima i da je odatle proizvedena municija koja je završila u Rusiji.

„Netačno, apsolutno netačno. Pojasnio bih to time što ću da kažem da 90 odsto ukupno proizvedene streljačke municije, pa i sportske municije u Srbiji, a imamo dve velike fabrike ‘Prvi partizan’ u Užicu i fabriku u Uzićima u okviru ‘Jugoimport-SDPR’, ide na američko tržište. Dakle, 90 odsto tržišta je Amerika. Sada neko pravi celu priču i interesantno je da je priča krenula s jedne nemačke televizije“, rekao je ministar odbrane i dodao da je „Jugoimport-SDPR“ angažovao svoj pravni tim i da će proučiti ima li elemenata za tužbe, za povredu ugleda i časti kompanije.

Naglasio je da sa zadovoljstvom očekuje da delegacija iz Belgije proveri sve te navode i da vide da je apsolutno neistina o tome šta se navodi u tim izveštajim.

Prema njegovim rečima, po ko zna koji put je namenska industrija izložena hibridnim ratovima i stalnim optužbama.

„I to je neverovatno. Kod nas su trgovci oružjem ‘neki prevaranti i u sivoj zoni pod sankcijama’, a njihovi trgovci oružjem su valjda najugledniji građani. Mi ne smemo da proizvodimo naoružanje i vojnu opremu, a u drugim državama naoružanje i vojna oprema treba da se proizvodi, odnosno, oni da nam kažu šta mi i koliko smemo da proizvedemo – što je još jedan od pokazatelja složene pozicije Republike Srbije“, rekao je Vučević.

Dodaje da se Srbija stalno optužuje da je prodala oružje jednoj ili drugoj zaraćenoj strani u ratu u Ukrajini.

„Setite se lažne priče o Turskoj, da je Krušik prodavao artiljerijsku municiju kalibra 122mm preko Turske. I onda vidite da se ne podudaraju podaci koji se navode u tim otpremnicama. Vidite da je čist falsifikat. Ali to je nešto što se u kontinuitetu ponavlja. Setite se isfabrikovane afere ‘Krušik’ koja je krenula iz Bugarske, koja ima konkurentsku firmu. Ali na žalost, u Srbiji to neko dočeka sa radošću i sladostrašću i onda učestvuje u urušavanju sopstvene države“, rekao je ministar odbrane.